Novi objekti

FTN gradi novu zgradu od 26.000 kvadrata

Novosadski Fakultet tehničkih nauka uskoro počinje da gradi novu zgradu Naučno tehnološkog parka vrednu 13 miliona evra koja će se nalaziti na Limanu 1.

Kako saznaje 021, rušenje stare zgrade TMD-a i montažnog objekta koji se nalaze pored nje u Fruškogorskoj ulici počinje u junu, nakon čega će početi radovi na gradnji nove zgrade koja će raspolagati sa prostorom od 26.000 kvadrata.

Planirano je da radovi traju dve godine, a nova zgrada će biti podeljena u dve celine: Naučno – tehnološki park i naučno istraživački prostor za nastavno i naučno osoblje Fakulteta tehničkih nauka, kaže za 021 dekan Rade Doroslovački. – Sredstva za izgradnju obezbedila je Evropska investiciona banka, preko JUP-a i Fakultet tehničkih nauka. Uprava se potrudila da obezbedi radni prostor za sve zaposlene koji trenutno rade u zgradi TMD-a, kako bi i u toku izgradnje neometano obavljali svoje nastavne i naučnoistraživačke poslove – objašnjava Doroslovački.

ftn_nova_zgrada

Predviđa se da će u novom, modernom i atraktivnom objektu za tri do pet godina sedeti na hiljade mladih inženjera školovanih na Fakultetu tehničkih nauka, što je od velikog značaja za sam FTN, Novosadski univerzitet, Novi Sad i Srbiju. Pre svega kako bi se zaustavio odliv mozgova jer će se mladim inženjerima odmah po izlasku s fakulteta obezbediti radna mesta. – Ovaj projekat je baš zato od izuzetne važnosti kako bi mladi ostali u zemlji u kojoj su rođeni, u kojoj su se školovali i u kojoj mogu svojim znanjem da zarađuju plate koje bi zarađivali bilo gde u svetu – navodi Doroslovački.

Fakultet tehničkih nauka je najveći fakultet u Srbiji i više puta je proglašavan za najbolji od strane studenata. Ima 11.000 studenata i blizu 1.200 zaposlenih. Sa ovog fakulteta je nastalo i razvilo se čak 73 mala i srednja preduzeća koja ostvaruju milionske profite na godišnjim nivoima.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *