Vlada SAD je predstavila detaljnije planove svog novog kompleksa ambasade u srcu Londona.

Arhitekta Kiran Timberlejk iz Filadelfije, pobedio je na konkursu za izgradnju nove ameri─Źke ambasadu u Londonu, sa projektom koji je usredsre─Ĺen na pitanjima za┼ítite ┼żivotne sredine.

Pobedni─Źki projekat, koji ─çe biti izgra─Ĺen u londonskom naselju Nine Elms na ju┼żnoj obali Temze, kombinuje energetsku efikasnost sa pobolj┼íanjima u post-industrijskom pejza┼żu jednog od poslednjih velikih londonskih nerazvijenih centra. Nova jedanaestospratna zgrada, koja ─çe mo─çi da primi oko 1.000 zaposlenih, prostire se na 45 hiljada kvadratnih metara. Severni deo zgrade koji se suo─Źava sa nadmorskom visinom je u velikoj meri zastakljen, dok ostale tri strane zgrade imaju prepoznatljiv spoljni omota─Ź napravljen od providnog materijala, sa integrisanim fotonaponskim panelima, kako bi po┼żnjeli solarnu energiju. Fotonaponski paneli ─çe biti instalirani na krovu i na glavnom delu pristupa zgrade od Ponton puta koji je trenutno u izgradnji.

Tri sprata ulaznog paviljona ─çe biti sme┼ítena na obodu mesta kako bi kontrolisali pristup glavnoj zgradi. Projekat ─çe obezbediti novi javni otvoreni prostor, uklju─Źuju─çi ure─Ĺene vrtove, ┼íetali┼íta i jezerce projektovano od strane pejza┼żnih arhitekata.

Polu-kru┼żni bazen ┼ítiti zgradu na strani koja gleda na reku, a karakteri┼íe je novi put koji prolazi izme─Ĺu ambasade i Temze, dok sama zgrada je blago uzdignuta na vrhu kako bi se izbegla mogu─çnost napada bombi koji je postao omiljeni na─Źin napada terorista jo┼í od 1990. Bazen i travnjaci kombinuju postavku parka koja ─çe pomo─çi u renoviranju ovog dugo zapostavljenog dela grada, ali koji tako─Ĺe suptilno ┼ítiti ambasadu.

Raniji tro┼íkovi izgradnje nove ambasade procenjuju se na oko 500 miliona dolara, ali sada su ti tro┼íkovi udvostru─Źeni. Sa milijardom dolara bud┼żeta ambasada bi trebala da postane jedna od najskupljih na svetu, samo za nijansu jevtinija od ameri─Źkih tvr─Ĺava nalik na one u Bagdadu i Islamabadu. Gra─Ĺevinski radovi na jednoj od najskupljih ambasada ikada izgra─Ĺenih po─Źe─çe 2013. godine i planira se da bude zavr┼íena tokom 2017 godine.

(Gradjevinarstvo)