Novi objekti

Projekat jedne od najskupljih ambasada u svetu

Vlada SAD je predstavila detaljnije planove svog novog kompleksa ambasade u srcu Londona.

Arhitekta Kiran Timberlejk iz Filadelfije, pobedio je na konkursu za izgradnju nove američke ambasadu u Londonu, sa projektom koji je usredsređen na pitanjima zaštite životne sredine.

Pobednički projekat, koji će biti izgrađen u londonskom naselju Nine Elms na južnoj obali Temze, kombinuje energetsku efikasnost sa poboljšanjima u post-industrijskom pejzažu jednog od poslednjih velikih londonskih nerazvijenih centra. Nova jedanaestospratna zgrada, koja će moći da primi oko 1.000 zaposlenih, prostire se na 45 hiljada kvadratnih metara. Severni deo zgrade koji se suočava sa nadmorskom visinom je u velikoj meri zastakljen, dok ostale tri strane zgrade imaju prepoznatljiv spoljni omotač napravljen od providnog materijala, sa integrisanim fotonaponskim panelima, kako bi požnjeli solarnu energiju. Fotonaponski paneli će biti instalirani na krovu i na glavnom delu pristupa zgrade od Ponton puta koji je trenutno u izgradnji.

Tri sprata ulaznog paviljona će biti smeštena na obodu mesta kako bi kontrolisali pristup glavnoj zgradi. Projekat će obezbediti novi javni otvoreni prostor, uključujući uređene vrtove, šetališta i jezerce projektovano od strane pejzažnih arhitekata.

Polu-kružni bazen štiti zgradu na strani koja gleda na reku, a karakteriše je novi put koji prolazi između ambasade i Temze, dok sama zgrada je blago uzdignuta na vrhu kako bi se izbegla mogućnost napada bombi koji je postao omiljeni način napada terorista još od 1990. Bazen i travnjaci kombinuju postavku parka koja će pomoći u renoviranju ovog dugo zapostavljenog dela grada, ali koji takođe suptilno štiti ambasadu.

Raniji troškovi izgradnje nove ambasade procenjuju se na oko 500 miliona dolara, ali sada su ti troškovi udvostručeni. Sa milijardom dolara budžeta ambasada bi trebala da postane jedna od najskupljih na svetu, samo za nijansu jevtinija od američkih tvrđava nalik na one u Bagdadu i Islamabadu. Građevinski radovi na jednoj od najskupljih ambasada ikada izgrađenih počeće 2013. godine i planira se da bude završena tokom 2017 godine.

(Gradjevinarstvo)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *