Međunarodni VELUX konkurs za studente arhitekture (IVA) počeo je sa registracijom za 2012. godinu 1.oktobra. Prestižni konkurs održava se po peti put, svake druge godine, a glavna tema ovogodišnjeg konkursa je „Svetlost sutrašnjice’’.

„Želimo da podstičemo radoznalost kod studenata, ohrabrujući ih da pomeraju granice koje dnevna svetlost ima u arhitekturi u najširem smislu. Želimo da studenti eksperimentišu sa konceptualnim idejama i dizajnom, da ispituju dnevnu svetlost kao najrelevantniji izvor energije’’, rekao je Per Arnold Andersen, arhitekta i vođa tima za Dnevnu svetlost, energiju i unutrašnju klimu u VELUX grupi.

Od 673 pristiglih projekata u 2010-oj godini, jedanaest projekata je nagrađeno u La Rochelle, u Francuskoj, a pobednici i njihovi profesori su delili novčanu nagradu od 30.000 eura. Šest od jedanaest projekata pripadaju kineskim studentima, a dobitnik prve nagrade je bio tim iz Južne Koreje. Prvonagrađeni u prethodnim IVA konkursima 2004., 2006. i 2008. godine bili su iz Norveške, Danske i SAD.

Studenti treba da se registruju da bi bili u mogućnosti da učestvuju u konkursu. Detalje konkursa i informacije o registraciji i učešću mogu se pronaći od 1. oktobra ove godine na adresi: http://iva.velux.com/