Konkursi

Konkurs za idejno rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu

Doprinesite realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu.

Projektantski biro Stattwerk d.o.o. iz Beograda, ogranak istoimene nemačke kompanije, raspisao je anketni konkurs, otvorenog tipa, za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu u Beogradu.

Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji će obezbediti energetsku samostalnost objekta.

Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije.

 

Stattwerk d.o.o. želi da raspisivanjem konkursa podstakne domaće arhitekte da razmišljaju o održivoj arhitekturi i da doprinesu realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu.

Projektni predlozi rekonstrukcije dela gradskog bloka na Zelenom vencu, treba da sadrže rešenja za sadržaje planiranog objekta: apartmane, restoran, bar i vidikovac kao i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garažni prostor.

Lokacija zgrade

Pravo učešća imaju diplomirane arhitekte, koje poseduju državljanstvo Republike Srbije ili žive i rade na njenoj teritoriji, kao i firme koje deluju u oblasti arhitekture i urbanizma u zemlji.

Nagradni fond

Neto nagradni fond konkursa za diplomirane arhitekte iznosi 19.500 evra u dinarskoj protivvrednosti. Najbolja rešenja očekuju sledeće nagrade: prva – 10.000 evra, druga u iznosu od 3.000, treća – 2.000, četvrta i peta u iznosu od po 1.000 evra, dok će radovi od 6 do 10. mesta dobiti nagrade od po 500 evra.

Stattwerk d.o.o. podstiče i studente svih arhitektonskih fakulteta na teritoriji Republike Srbije da razmišljaju o održivim arhitektonskim projektima anketnim konkursom za dobijanje rešenja dizajna fasade. Radovi treba da budu u skladu sa zelenom i energetski efikasnom arhitekturom. Stattwerk d.o.o. je pripremio novčane nagrade za troje najboljih studenata – 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti za najbolji rad i po 500 evra za drugo i treće mesto. Takođe, troje studenata će biti nagrađeno i šestomesečnim plaćenim praksama u projektnom birou Stattwerk d.o.o. u Beogradu.

Žiri

Radove učesnika konkursa za diplomirane arhitekte ocenjivaće međunarodni žiri u sastavu: Alfredo Penjafiel (Alfredo Peñafiel), arhitekta, studio Roomz Architects (Nemačka/Španija), predsednik žirija, Manfred Norbert Fiš (Manfred Norbert Fisch), profesor i direktor Instituta za energetski dizajn, solarne tehnologije i upravljanje tehnologijama zgrada Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu (Nemačka), Florijan Daner (Florian Danner), arhitekta, studio Danner Yildiz Architekten (Nemačka), Harald Maj (Harald May), dizajner enterijera, studio Mayonzepte, Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Stattwerk d.o.o. – tim inženjera i kreativaca učestvovaće u ukupnoj oceni kao dva člana žirija.

Kada je reč o studentskom konkursu, pomenutim članovima pridružiće se Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji će zameniti Vladana Đokića, kao i Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dok će Stattwerk tim učestvovati kao jedan član žirija.

Rok i dokumentacija

Konkursi su otvoreni od 2. oktobra do 25. nobembra 2017, a kompletne informacije i konkursna dokumentacija nalaze se na ovde.

Foto: Nemanja Dačić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *