Južna luka Helsinkija gde će se graditi novi muzej; Foto: Tapio Haaja on Unsplash
Aktuelno

Helsinki gradi Muzej arhitekture i dizajna u okviru plana oporavka od pandemije

Finska vlada će finansirati izgradnju Muzeja arhitekture i u glavnom gradu zemlje, kao deo paketa obnove zemlje nakon pandemiju koronavirusa.

Za izgradnju Muzeja arhitekturu i dizajna u južnom delu luke Helsinki odvojeno je 60 miliona evra kao deo vladinog dodatnog budžeta od 1,3 milijarde evra kako bi se pomoglo zemlji da se oporavi od koronavirusa.

„Ovo je značajna odluka da država toliko snažno stane iza realizaciju novog muzeja arhitekture i dizajna,“ rekla je Reetta Heiskanen, direktorka Muzeja finske arhitekture, i Jukka Savolainen, direktor Muzeja dizajna Helsinki.

Suština novog muzeja je da učini dizajnersko razmišljanje dostupno svima.

Direktori Muzeja finske arhitekture i dizajna Helsinki nadaju se da će Muzej za arhitekturu i dizajn iskoristi investicioni zamah zahvaljujući kojem je u gradu poslednjih godina izgrađeno nekoliko važnih kulturnih projekata.

„Sada je trenutak, Finska je nedavno doživela muzejski procvat. Takođe, nova centralna biblioteka Helsinkija Oodi vrlo je dobro primljena„, rekli su Heiskanen i Savolainen za Dezeen.

Iako svet doživljava globalnu pandemiju, Heiskanen i Savolainen veruju da je pravo vreme za osnivanje nove kulturne institucije.

„Suština novog muzeja je da učini dizajnersko razmišljanje dostupno svima“, rekli su.

„Globalni problemi u današnjem društvu zahtevaju nove vrste rešenja. Čvrsto verujemo da novi muzej može sve nas osnažiti da aktivno učestvujemo u novim rešenjima za budućnost.“

Novi muzej 2025. godine

Trenutno se ova dva muzeja nalaze u dve zgrade iz 19. veka koje stoje jedna pored druge u gradskoj oblasti Kaartinkaupunki. Ovo je nekoliko blokova udaljeno od južne luke, gde će biti smešten novi Muzej arhitekture i dizajna.

Iako još nije određena precizna lokacija za novu zgradu, područje o kome se raspravlja obuhvata i mesto predloženog muzeja Gugenhajm Helsinki, čija je izgradnja stopirana 2016. godine nakon što je finska vlada odbila finansiranje.

Novi muzej trebalo bi da se otvori 2025. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *