Aktuelno

Ingvar Kamprad osnivač kompanije IKEA preminuo u 91. godini

Osnivač čuvenog švedskog giganta umro je danas, navodi se u saopštenju kompanije IKEA.

Osnivač kompanije IKEA i jedan od najvećih preduzetnika 20. veka, Ingvar Kamprad, preminuo je danas u 91. godini, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na Instagramu. Dodaje se još i da je umro mirno u svojoj kući.

Kamprad je osnovao Ikeu 1943. godine kada je imao 18. godina i tokom vremena ova kompanija je narasla u najvećeg prodavca nameštaja na svetu, s godišnjim prometom od 36 milijardi dolara u 49 zemalja širom sveta.

Kampradova genijalnost ogledala se u tome da je on razvijao atraktivne proizvode koji su bili jeftini.

Kamprad je rođen 1926. godine u Smalandu, gradiću na jugu Švedske i rastao je na farmi svojih roditelja. S pet godina prodavao je šibice u komšiluku, a kasnije je ponudu proširio na semenje, razglednice i božićnu dekoraciju.

Svoju kompaniju imenovao je IKEA po svojim inicijalima (IK) kojem je dodao početno slovo od farme (Elmtaryd) i početno slovo najbližeg sela (Agunnaryd). U početku je najviše prodavao proizvode preko pošte, u industriju nameštaja ušao je tokom četrdesetih, a svoju prvu prodavnicu nameštaja otvorio je u Elmhultu 1958. godine.

U to vreme počeo je da razvija nameštaj koji se lako može sastaviti i po kojem je kasnije ova kompanija postala prepoznatljiva.

Dobar izgled, niska cena

Prodavnice izvan Švedske počele su se otvarati u šezdesetim godinama prošlog veka, prevashodno u Norveškoj u Danskoj, dok je nagla ekspanzija u Evropi usledila u osamdesetim godinama. U avgustu prošle godine, na radost domaće javnosti, otvorena je i prva IKEA u Srbiji.

Kampradova genijalnost ogledala se u tome da je on razvijao atraktivne proizvode koji su bili jeftini. Proizvodi su se pakovali u kutije, bili su odmah dostupni na stanju, a kupci su iz sami sastavljali kod kuće uz prepoznatljive grafikone koji su u međuvremenu postali kultni.

IKEA danas angažuje dizajnere koji razvijaju nove modele po istom poslovnom modelu: da izgleda što bolje a da košta što manje. Zbog ovakvog modela poslovanja IKEA je postala svetski gigant i rado viđen gost u domovima na svim meridijanima.

Proizvodi kompanije IKEA su čest gost i na stranicama našeg portala. Inovativni nameštaj, zanimljiva rasveta, široki dijapazon dekoracije samo su neke od stvari o kojima smo do sada pisali. Pisaćemo i dalje jer verujemo da je Kamprad iza sebe ostavio dobro organizovanu kompaniju koja će nastaviti jasno utabanim putem.

Foto: IKEA

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *