Dom vojske u Šapcu; Ilustracija: arhitekta Aleksandra Stanojlovića
Aktuelno

Uspela inicijativa: Dom JNA u Šapcu stavljen na listu 7 najugroženijih mesta nasleđa u Evropi

Šabački biser arhitekture našao se na listi zajedno sa finalistima poput Crkve Svetog Petra u Đesateu, Sinagoge u Sijeni i Grčke pravoslavne crkve u Turskoj.

Predstavljajući već preko šest decenija neodvojiv deo urbane matrice i arhitekture Šapca, zgrada nekadašnjeg Doma Jugoslovenske narodne armije u tom gradu našla se na listi 7 najugroženijih spomenika i mesta nasleđa u Evropi za 2024. godinu.

To je u sredu objavljeno na onlajn skupu iza kog stoje nevladina i neprofitna organizacija Europa Nostra i Institut Evropske investicione banke (EIB), na kome su se okupili predlagači i predstavnici odabranih lokacija, uz prisustvo učesnika iz cele Evrope i sveta.

Dom JNA autora arhitekte dr Vladimira Bjelikova tako je stekao pravo na grant za nasleđe EIB u iznosu od 10.000 evra, namenjen za pomoć u implementaciji dogovorene početne aktivnosti koja će doprineti spasavanju jednog od najznačajnijih primera posleratne moderne u Šapcu.

Srodne teme na Gradnja.rs:

Objekat Doma JNA u Šapcu neposredno nakon izgradnje 1962. godine; Foto: Foto: Sačuvajmo Dom JNA

Šabačke arhitekte podnele nominaciju

Da podsetimo, nominaciju našeg predstavnika na listi 7 najugroženijih podnela je inicijativa Sačuvajmo Dom JNA, koju je osnovalo 30 arhitekata poreklom iz Šapca sa ciljem očuvanja objekta i njegove rekonstrukcije u skladu sa uslovima zaštite.

Prvi tračak nade da ovaj trud neće ostati nezapažen javio se u januaru kada se njihov predlog našao u preliminarnom izboru od 11 lokaliteta, a sada je to i ozvaničeno objavljivanjem finalne liste 7 najugroženijih mesta nasleđa u Evropi za 2024 godinu, a to su:

  • Dom JNA u Šapcu, Srbija
  • Radnička stambena naselja (courées) u Rube-Turkoan, Francuska
  • Kikladska ostrva, posebno Sifnos, Serifos i Folegandros, Grčka
  • Crkva Svetog Petra u Đesateu, Milan, Italija
  • Sinagoga u Sijeni, Italija
  • Grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa, Altınözü/Hatajska provincija, Turska
  • Gvozdena vrata Antiohije, Antakija/Hatajska provincija, Turska
Lista je objavljena na onlajn događaju Evrope Nostre i EIB; Vizual: Europa Nostra

Lista obuhvata i dva lokaliteta u provinciji Hataj u Turskoj koja su teško oštećena u razornom zemljotresu u februaru 2023. godine.

Odabranih 7 lokacija imaju pravo na grant za nasleđe Evropske investicione banke u iznosu od 10.000 evra po lokaciji, za pomoć u implementaciji dogovorene početne aktivnosti koja će doprineti spasavanju ugroženih mesta nasleđa.

Timovi stručnjaka koji predstavljaju Evropa Nostru i Institut EIB, zajedno sa organizacijama koje su predložile 7 odabranih lokacija i drugim partnerima, sada će prikupljati informacije i sastajati se sa ključnim akterima kako bi procenili lokacije i izdali tehnički i finansijski izveštaj sa preporukama za akciju.

Ovogodišnja lista obuhvata i dva lokaliteta kulturnog nasleđa u provinciji Hataj u Turskoj koja su teško oštećena u razornom zemljotresu u februaru 2023. godine, što je prouzrokovalo značajno stradanje ljudi i oštećenje mesta nasleđa u široj regiji, kao i verski objekat u Sijeni u Italiji koji je pretrpeo strukturalna oštećenja usled zemljotresa koji se dogodio istog meseca.

Grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa, Altınözü/Hatajska provincija, Turska

Posvećenost očuvanju raznovrsne kulturne baštine

Kako se navodi u obrazloženju, aktuelni napori da se objekat Doma JNA zaštiti i obnovi u skladu su sa širim evropskim inicijativama posvećenim očuvanju kulturne baštine i podsticanju međukulturnog razumevanja.

„Očuvanje Doma JNA u Šapcu prevazilazi obavezu prema lokalnoj zajednici – ono predstavlja posvećenost očuvanju raznovrsne kulturne baštine Evrope i negovanje naše zajedničke istorije“ – ističu organizatori.

Kao glavna pretnja objektu, inače u vlasništvu JP „Infrastruktura“ Šabac, navodi se potencijalno uništenje od strane ljudi, najpre u slučaju da lokalna vlast donese odluku da zgradu proda privatnom investitoru.

U slučaju privatnog vlasništva, postoji opasnost da će napori za očuvanje biti zanemareni i da će lokacija biti iskorišćena kako bi se izgradio drugi objekat, komercijalne ili stambene namene, što bi dovelo do nepopravljivog gubitka za kulturnu istoriju Šapca, kaže se u obrazloženju.

Predloženi izgled Doma JNA nakon rekonstrukcije; Izvor: Sačuvajno Dom JNA

Bez skore obnove, krovna terasa može biti oštećena usled izloženosti padavinama, kao što su kiša i sneg.

Naglašava se da je potrebno bez odlaganja ubediti gradske vlasti da zgradu obnove i na taj način očuvaju njenu kulturnu i istorijsku važnost.

Vremenski uticaji takođe predstavljaju pretnju. Bez skore obnove, krovna terasa može biti oštećena usled izloženosti padavinama, kao što su kiša i sneg“ – dodaje se u obrazloženju.

Savetodavni panel programa Sedam najugroženijih istakao je da „ovo značajno mesto treba da bude obnovljeno i stavljeno u funkciju društvenog i kulturnog centra za buduće generacije„.

Pogledajte i prošlogodišnju listu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *