Partizansko spomen-groblje u Mostaru; Foto: Europa Nostra
Aktuelno

Ikonični lokaliteti u Srbiji, Crnoj Gori i BiH našli se na evropskoj listi 7 najugroženijih

Bistričke vodenice, kulturni pejzaž Svetog Stefana i Partizansko spomen-groblje Bogdana Bogdanovića sada su postali zajednička briga čitavog kontinenta. 

Europa Nostra, evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini, i Institut Evropske investicione banke (EIB) objavili su spisak 7 najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Evropi za 2023. godinu u kojoj ovaj inovativni program obeležava svoju desetu godišnjicu.

Ono što je nama na ovim prostorima posebno interesantno, ali ne i na ponos, jeste podatak da su se na spisku našli i po jedan lokalitet iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a u pitanju su Bistričke vodenice kod Petrovca na Mlavi, Kulturni pejzaž Svetog Stefana u Paštrovićima , te Partizansko spomen-groblje u Mostaru koje je projektovao poznati jugoslovenski arhitekta profesor Bogdan Bogdanović.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bistrička vodenica kod Petrovca na Mlavi; Foto: Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi

Poruka nade, solidarnosti i podrške

Na spisku 7 najugroženijih našli su se i Železnička stanica u Kortrijku (Belgija), Tvrđava Čakvinji u Zugdidiju (Gruzija), kompleks kuća časnih sestara, bivše moravsko naselje u Klajnvelki (Nemačka) i Memento Park u Budimpešti (Mađarska), a vest je objavljena u toku onlajn događaja kojem su prisustvovali predlagači i predstavnici odabranih lokaliteta.

“Stavljanjem ovih lokaliteta na listu 7 najugroženijih za 2023. godinu želimo da uputimo poruku nade, solidarnosti i podrške lokalnim zajednicama i aktivistima koji su odlučni da ih spase. Zajedno sa našim partnerima, kako evropskim tako i lokalnim, obezbedićemo tehničku ekspertizu, identifikovati moguće izvore finansiranja i mobilisati našu razgranatu mrežu kako bismo podržali njihove ciljeve i njihove napore, koji su sada postali i naši ciljevi i naša zajednička odgovornost” – izjavio je izvršni potpredsednik mreže Europa Nostra Gi Klos.

Ugroženi lokalitet u Paštrovićima u Crnoj Gori; Foto: © David Djurasevic

Upravni odbor mreže Europa Nostra odabrao je finaliste među 11 spomenika i lokaliteta kulturne baštine iz osam zemalja.

“Kulturna baština je ključni resurs za oblikovanje evropskog identiteta bez kojeg je ekonomski razvoj besmislen. Tu ujedinjujuću snagu je prepoznala EIB koja zaštitu baštine uzima u obzir pri razmatranju novih investicionih projekata ili pri kreditiranju projekata rekonstrukcije u urbanim sredinama koji često imaju komponentu kulturne baštine. Na 10. godišnjicu ovog programa, lokaliteti koji su odabrani danas još jednom će posvedočiti o ujedinjujućoj snazi kulturne baštine, kao i o svojoj povezanosti s misijom i aktivnostima Banke” – dodao je šef Programa za klimu i baštinu Instituta Evropske investicione banke, Bruno Rosinjol.

Kako je portal Gradnja pisao u januaru, Upravni odbor mreže Europa Nostra odabrao je finaliste među 11 spomenika i lokaliteta kulturne baštine iz osam zemalja koji su prethodno ušli u uži izbor odlukom Savetodavnog veća Programa 7 najugroženijih,

Bistričke vodenice u Srbiji; Foto: Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi

Odabir na osnovu dva kriterijuma

Nominacije za Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu podnele su organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinci, članovi mreže Europa Nostra, kao i organizacije članice Evropske alijanse za kulturnu baštinu.

Odabir je izvršen na osnovu izuzetnog značaja baštine i kulturne vrednosti svakog od ovih lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti s kojom se oni danas suočavaju.

Nivo angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera očuvanju ovih lokacija ocenjeni su kao ključne dodatne vrednosti.

Drugi kriterijum odabira bio je potencijal ovih mesta da deluju kao katalizator održivog društveno-ekonomskog razvoja i kao sredstvo za promovisanje mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i širih regija.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru po projektu Bogdana Bogdanovića; Foto: Europa Nostra

Sedam odabranih lokaliteta ispunjavaju uslove za dodelu EIB grantova za baštinu u iznosu od 10.000 evra po lokalitetu.

Sedam odabranih lokaliteta ispunjavaju uslove za dodelu EIB grantova za baštinu u iznosu od 10.000 evra po lokalitetu kako bi se pomogla implementacija dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spašavanju ugroženih lokaliteta.

Ekipe stručnjaka, predstavnika mreže Europa Nostra i Instituta Evropske investicione banke, zajedno sa organizacijama koje su predložile 7 odabranih lokaliteta i ostalim partnerima, će sada prikupiti informacije i susresti se sa ključnim akterima kako bi izvršili procenu lokaliteta i napravili tehničko-finansijski izveštaj sa preporukama za delovanje.

Poziv za nominacije za Program 7 najugroženijih za 2024. godinu biće otvoren u maju 2023.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *