Novi objekti

Izgradnja hale Car Konstantin u Nišu

Grad Niš je na dobrom putu da uskoro dobije spektakularnu dvoranu „Car Konstantin“ na levoj obali Nišave, koju iščekuje već nekoliko godina.

Izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Niša Branislav Jovanović nedavno je najavio da početak radova na lokaciji Duvanište, gde bi trebalo da nikne arena, očekuje već u narednoj građevinskoj sezoni.

Sve prepreke koje su kočile izgradnju hale prethodnih godina, u najskorije vreme trebalo bi da budu prevaziđene. Kako je za naš portal objasnio Dragan Videnović iz Direkcije za izgradnju, za početak je veoma važno to su razjašnjeni svi imovinsko-pravni odnosi, kada je reč o zemljištu. Takođe, svi urbanistički uslovi su ispunjeni, te dobijanje građevinske dozvole neće biti problem.

Očekuje se da će država podržati izgradnju arene „Car Konstantin“, pa bi tako i pitanje novca trebalo da bude ubrzo rešeno.

– U toku su dogovori Niša i republičke vlasti. Očekujemo da će projekat biti realizovan putem Programa podrške građevinskoj industriji u uslovima krize, na način na koji se gradi i niški stadion „Čair“. Imamo dobre razloge da verujemo da će nas država podržati i očekujemo da radovi krenu u toku ove godine – kaže za „eKapiju“ Videnović.

On ističe da u samoj gradskoj vlasti postoji saglasnost o realizaciji ovog projekta, jer su svi svesni njegovog značaja za sportiste, ali i za čitav grad na Nišavi.

hala-car-konstantin-nis

Prema rečima direktora Branislava Jovanovića objekat bi trebalo da ima oko 10.000 mesta na tribinama, a bio bi pogodan za sve vrste sportskih manifestacija. Projekat podrazumeva da arena „Car Konstantin“, osim za sportiste, bude namenjena i za organizovanje sajmova i sličnih događaja.

To bi bilo posebno značajno, jer Niš na oba polja kuburi s prostorom. Sportski događaji u zatvorenom organizovani su mahom u hali „Čair“, koja je bila korišćena i za sajam knjiga, sajam lova, turističke manifestacije itd, što je često stvaralo problem.

hala-car-konstantin-nis-stabiloprojektDovoljno mesta za sve

Kako je za „eKapiju“ objavio Dragan Videnović, osim ovog projekta koji je izradio „Stabiloprojekt„, postoji i drugi rad. On podrazumeva nešto manji kapacitet arene – 6 do 8 hiljada posetilaca.

– Kako su pregovori u toku, nije definitivno konkretizovano po kom projektu će se graditi hala, već će to zavisiti od novca koji budemo uspeli da obezbedimo. U ovom trenutku čini se da je varijanta veće dvorane izvesnija.

Rokovi izgradnje, prema rečima našeg sagovornika, zavisiće od dinamike pribavljanja novca. Dobra strana, kako veli, jeste to što bi ovaj projekat mogao da uposli lokalne građevinare.

Kako je direktor Jovanović najavio, realizacija ovog projekta biće jedan od gradskih prioriteta do 2016.

Kako je ranije objavljeno, arena „Car Konstantin“ trebalo bi košta oko 15 mil EUR, ali će se konačna cena znati kada sve bude ugovoreno. Planirano je da u delu jednom objekta budu smešteni i tržni centar, ugostiteljski objekti, ali i da bude izgrađena savremena garaža.

(eKapija)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *