Hotel Tokyo Park Hyatt; Foto: Henrysz „glumio“ je u filmu Izgubljeni u prevodu Foto: Henrysz
Arhitektura

Arhitektura na filmu: Ovih 9 zgrada postale su prave holivudske zvezde

Od kule u kojoj je pravdu delio Džon Meklejn, preko gotičkog zatvora u Šošenku, do finalnog dela Frenka Lojda Rajta prikladno smeštenog u budućnost.

Od nastanka pokretnih slika do danas, film i arhitektura su isprepleteni na način koji je svakako izvanredan, ubedljiv i potpuno inspirativan, sa mnogim nezaboravnim arhitektonskim delima savršeno postavljenim u kadrove.

Šta više, savršeno odabrana arhitektura može podići film i njegove performanse do neverovatnih visina, ostavljajući ekranizovane strukture utisnute u srca i umove ljubitelja sedme umetnosti u decenijama koje dolaze

I zato, bez daljeg odlaganja, uživajte u ovih devet neverovatnih zgrada koje su u holivudskim blokbasterima neočekivano postale filmske zvezde same za sebe.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Istrebljivač – Blade Runner (1982)

U samom srcu Los Anđelesa postoji arhitektonski dragulj koji se našao u ovom filmu. Donekle kitnjasti radovi od kovanog gvožđa, isprepletani sa fasadnom opekom, kao i petospratni atrijum krase ovaj objekat koji zaista prikazuje ono najbolje u američkoj arhitekturi.

Atrijum zgrade Bradbury u Los Anđelesu; Foto: Wikimedia (Stephen Weissberger)

Dramatični centralni prostor zgrade, sa staklenim krovom, pružio je savršenu pozadinu za radnju filma.

Kada je 1982. godine režiser Ridli Skot odabrao zgradu Bradbury kao mesto radnje za svoje distopijsko remek-delo „Blade Runner“ zasigurno je doprineo popularnosti ovog objekta .

Dramatični centralni prostor zgrade, sa staklenim krovom, pružio je savršenu pozadinu za radnju filma. Koliko ovu zgradu kamera voli, pokazuje i činjenica da je prikazana i u mnogim filmovima pre i posle „Istrebljivača“.

 

Gataka – Gattaca (1997)

Usred prostranih brda severne Kalifornije nalazi se sjajan primer moderne arhitekture iz sredine prošlog veka, Marin County Civic Center, koji je ujedno i poslednji rad Frenka Lojda Rajta.

Civic Center u San Rafaelu, Kalifornija; Foto: via dwhartwig

Čuveni arhitekta nije uspeo da vidi otelotvorenje svoje prelepe vizije u gvožđu i kamenu,

Ipak, čuveni arhitekta je preminuo šest meseci pre nego što je objekat izgrađen, te nije uspeo da vidi otelotvorenje svoje prelepe vizije u gvožđu i kamenu, piše Architizer.

Civic Center u San Rafaelu je zbog svog nesvakidašnjeg dizajna čak šezdeset godina nakon izgradnje izabran od strane reditelja Endrua Nikola za mesto radnje njegovog filmskog ostvarenja „Gataka“, iz 1997. godine.

Fasada i unutrašnje stepenište zgrade iz „Gatake“; Foto: via dwhartwig

Arhitektonsko čudo koje ne stari

Ovaj ikonični objekat  zapravo igra ključnu ulogu u priči o čovekovoj potrazi za svojim snom da stigne do zvezda.

Sa sigurnošću se može reći da je Civic Center pravo arhitektonsko čudo koje ne stari i koje je i dalje isto moderno, kao i u vremenu kada je osmišljen njegov dizajn.

On evocira magiju prošlog vremena dok inspiriše nove generacije da posegnu za zvezdama.

 

La La Land (2016)

Smeštena na uzvišenju Holivudskih brda u Griffith parku, Observatorija Griffith u stilu art dekoa veličanstveno se uzdiže iznad Grada Anđela i bezmalo 90 godina poznata je turistička atrakcija.

Observatorija Griffith u Los Anđelesu; Foto: Wikimedia (Matthew Field)

Zgrada Observatorije Griffith je svedočanstvo moći vizionarskog dizajna da zaokupi ljudsku maštu.

Sa svojim krivinama, složenim ornamentima i glamuroznom estetikom, zgrada je svedočanstvo moći vizionarskog dizajna da zaokupi ljudsku maštu.

Opservatorija se našla i na filmskom platnu, u muzičkoj romansi „La La Land“ iz 2016.godine, kao magična pozadina za čuvenu plesnu numeru holivudskog para Ema Stoun i Rajan Gosling.

 

Izgubljeni u prevodu – Lost in Translation (2003)

Hotel Tokyo Park Hyatt je arhitektonski biser koji svojim elegantnim i sofisticiranim dizajnom prodire kroz obrise najmnogoljudnijeg grada na svetu.

Čuveni bazeu u Hotelu Hyatt u Tokiju; Foto: Hyatt

Zgrada se može pohvaliti čistim linijama, oštrim uglovima i neprolaznom estetikom koja ostavlja trajan utisak na sve koji je vide.

Dizajnirana od strane poznatog arhitekte dr Kenzoa Tangea, zgrada se može pohvaliti čistim linijama, oštrim uglovima i neprolaznom estetikom koja ostavlja trajan utisak na sve koji je vide.

U filmu Sofije Kopole iz 2003. godine, glavni protagonisti su privučeni prefinjenim i luksuznim enterijerom Park Hyatta, koji simbolizuje njihovu čežnju za povezivanjem u svetu koji se čini sve otuđenijim.

 

Bekstvo iz Šošenka – The Shawshank Redemption (1994)

U srcu Mensfilda, u američkoj saveznoj državi Ohajo, nalazi se veliko gotičko delo poznato kao Reformatorijum države Ohajo.

Izgrađeno krajem 19. veka, ovo impozantno zdanje je odličan primer arhitektonskog stila poznatog kao Ričardsonova romantika, koje karakterišu grubo tesani zidovi, visoke kule i osećaj prostranstva koji izaziva strahopoštovanje.

Reformatorijum države Ohajo u Mensfildu, SAD; Foto: Niagara66

Državni reformatorijum svakako će zauvek stajati kao svedočanstvo genijalnosti i kreativnosti
svojih arhitekata.

Upravo u filmu Frenka Darabonta „Bekstvo iz Šošenka“ popravni zavod u državi Ohajo je zaista zaživeo, služeći kao primarna lokacija za snimanje zatvorskih scena filma.

Državni reformatorijum svakako će zauvek stajati kao svedočanstvo genijalnosti i kreativnosti svojih arhitekata i kao podsetnik na moć ljudskog izražavanja kroz umetnost.

 

Đavo nosi Pradu – The Devil Wears Prada (2006)

Objekat 1221 Avenue of the Americas (ranije poznat i kao McGraw-Hill Building) u Njujorku je neboder međunarodnog stila koji je dizajnirao Volas Herison.

Ovaj kultni neboder na 6. aveniji na Menhetnu je impresivan podvig inženjeringa. Dominantno prisustvo ove zgrade i njena moćna fasada su nešto što je nemoguće zanemariti.

1221 Avenue of the Americas  na Menhetnu; Foto: David Shankbone, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Zgrada je savršena scenografija za modni film, gde lokacija u srcu Menhetna učvršćuje njegov status kulturnog i komercijalnog centra.

U kultnom filmu „Đavo nosi Pradu“ McGraw-Hill služi kao sedište modnog magazina gde moćna Meril Strip upravlja kompanijom kao nepopustljiva i zastrašujuća glavna urednica.

Može se reći da je zgrada savršena scenografija za modni film, gde njena lokacija u srcu Menhetna učvršćuje njegov status kulturnog i komercijalnog centra.

 

Isijavanje – The Shining (1980)

U remek-delu Stenlija Kjubrika „Isijavanje“, planinsko odmaralište Timberline Lodge u državi Oregon je poprimio zlokobnu novu ličnost kao pozadina zadivljujuće i zastrašujuće priče.

Rediteljeva majstorska upotreba boja i senki, zajedno sa veličinom samog objekta, stvara upečatljivu i nezaboravnu atmosferu.

Timberline Lodge; Foto: Kkmd at the English-language Wikipedia

Pojavljivanje u filmu samo je pojačalo njegovu mističnost i ovekovečilo status američke arhitektonske ikone.

Jedinstveni arhitektonski stil i dramatično okruženje Timberline Lodge učinili su ga nakon prikazivanja filma omiljenom destinacijom za turiste, filmske entuzijaste i ljubitelje arhitekture.

Pojavljivanje na velikom platnu samo je pojačalo njegovu mističnost i ovekovečilo status američke arhitektonske ikone.

https://www.youtube.com/watch?v=_Jq0SLgE9wI

 

Bogati Riči – Richie Rich (1994)

Imanje Biltmore u Ešvilu, u Severnoj Karolini, sadrži vilu u Châteauesque stilu, koju je 1895. godine dizajnirao Ričard Moris Hant za čuvenog kolekcionara umetnina Džordža Vanderbilta.

Ovo raskošno imanje je savršen primer toga šta se sve može postići kada imate sav novac sveta i ne želite da budete uzdržani.

Imanje Biltmor u Severnoj Karolini, SAD; Foto: Greenlamplady

Film „Bogati Riči“ prikazuje onu vrstu bogatstva koje je mnogima nedostižno, a baš takvo je i ovo imanje.

Kitnjasta fasada vile, visoki tornjevi i hektari valovitih vrtova su se savršeno uklopili uz komediju „Richie Rich“, kod nas prevedenu kao „Bogati Riči“, sa Mekolijem Kalkinom u naslovnoj roli.

Film, u kome je radnja usredsređena na najbogatijeg dečaka na svetu, prikazuje onu vrstu bogatstva koje je mnogima nedostižno, a baš takvo je i ovo imanje.

 

Umri muški – Die Hard (1988)

Mnogi bi rekli da je najpoznatija  zgrada u celoj kinematografskoj istoriji baš ona koja se pojavila u filmu „Umri muški“, a to je objekat koji je u ovom ostvarenju iz 1988. nazvan Nakatomi Plaza.

Kultni neboder u obliku dijamanta u stvarnosti nosi naziv Fox Plaza (nekad 20th Century Studios Plaza), a ova 34-spratnica ima živopisnu istoriju.

Fox Plaza u Los Anđelesu; Foto: Wikimedia (Public Domain)

Kada je Fox Plaza otvorena usledile su raznovrsne kritike, ali su mnogi ipak hvalili hrabrost
mladog arhitekte.

Naime kada je milijarder Marvin Dejvis 1981. godine kupio 20th Century Fox , odlučio je da izgradi jedinstveni neboder, koji bi savršeno predstavio poslovni etos decenije „veće je bolje“.

Modernistički arhitekta Vilijem Pereira je odabran da dizajnira željenu kulu, a u pokušaju da prođe povoljnije arhitekta je angažovao dvoje diplomaca sa Harvarda Skota Džonsona i Vilijema Feina, koji su zapravo i preuzeli monumentalni zadatak projektovanja zgrade.

Na kraju, kada je Fox Plaza otvorena 1987. godine, usledile su raznovrsne kritike, ali su mnogi ipak hvalili hrabrost mladog arhitekte.

Redizajnirani plakat iz filma; Foto:  www.themoviedb.org

Na plakatu ravnopravno s Brusom Vilisom

Tokom završne izgradnje tornja ekipa prvog filma iz Die Hard franšise je na ovom mestu snimila neke od najprepoznatljivijih scena, a tokom izlaska filma u julu 1988. godine, toranj je kao i film brzo postao hit, te je usledilo i štampanje novih postera, na kojima je zauzimao ravnopravno mesto sa Brusom Vilisom.

Od tada, toranj je imao uloge u brojnim filmovima, poput „Fight Club“ i „Airheads“, kao i u nezaboravnoj epizodi serije „Brooklyn Nine-Nine“.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *