Dešavanja

Belville obezbeđuje brz put do Interneta

U naselju Belville, kompanija Blok 67 Associates ugostila je eminentne stručnjake iz oblasti Internet komunikacija na neformalnom druženju koje je za temu imalo dostupnost i značaj Interneta u našoj zemlji.

Diskusiji je doprineo i Slobodan Marković, iz Centra za razvoj Interneta.

Ujedinjene Nacije su nedavno u svom izveštaju istakle da je pristup Internetu ljudsko pravo, kao i da omogućavanje pristupa Internetu svim građanima mora postati jedan od prioriteta svih država. U Finskoj je sredinom juna usvojena i prva zakonska regulativa koja Fincima garantuje pravo na 1 megabit po sekundi Internet konekcije. Prisutni su konstatovali da se Srbija u odnosu na druge države sveta nalazi u značajnom zaostatku. Sa druge strane, domaćin skupa, naselje Belville, jedno je od retkih naselja u Srbiji, koje svojim stanarima obezbeđuje brz put do Interneta.

– Belville je prvi stambeni kompleks u Srbiji koji kroz tehnologiju fiber-to-the-building omogućava savremene komunikacione usluge svakom korisniku stambenog ili poslovnog objekta. To podrazumeva da je do svakog ulaza izvedena optička infrastruktura velikog kapaciteta, a do svakog stana računarski komunikacioni kablovi. Još u sivoj fazi odlučeno je da će Belville svim svojim stanarima ponuditi jedinstvenu triple play uslugu koja podrazumeva da jedan operator obezbeđuje usluge Interneta, telefonije i IP televizije. Ovo je samo jedan od važnih detalja o kojima se mislilo prilikom projektovanja i izgradnje kako bi se postigli kvalitet, funkcionalnost i maksimalan komfor uz savremena tehnička rešenja, izjavio je Miloš Stanojević, izvršni direktor prodaje u kompaniji Blok 67 Associates.

Statistički podaci za prošlu godinu ukazuju na to da je zastupljenost informaciono-komunikacione tehnologije u domaćinstvima širom Srbije i dalje na nezavidnom nivou. Istaživanje pokazuje da 98,7 odsto domaćinstava poseduje TV, a da istovremeno samo 11,2 odsto poseduje laptop. Računar poseduje veći procenat domaćinstava, dok je Internet priključak prisutan u samo 39 odsto domaćinstava. U Beogradu je zastupljenost Internet priključka najveća i iznosi 51,3 odsto dok centralna Srbija zaostaje sa 31,7 odsto priključaka.

– Ključna stvar za povećanje broja korisnika brzog Interneta u Srbiji je omogućavanje poslovanja većeg broja operatora koji mogu da ponude usluge televizije, Interneta i telefonije preko žične i bežične infrastrukture. Tome će doprineti potpuna liberalizacija tržišta telekomunikacija u Srbiji koja na snagu stupa 1.januara 2012. godine. Takođe, potrebno je dodatno pojednostaviti procedure za postavljanje telekomunikacione infrastrukture i ukloniti druge administrativne barijere koje trenutno poskupljuju i produžavaju realizaciju investicija u nove mreže, zaključio je Slobodan Marković.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *