Konkurs traje do 15. maja 2019.
Konkursi

Konkurs za idejno rešenje uređenja brda Kale u Skoplju

Tim Muzeja savremene umetnosti organizuje konkurs s ciljem da dobije smele i inovativne, ali ujedno i jednostavne i primenjive ideje za razvoj brda Kale.

Konkurs za izradu idejnog arhitektonskog i urbanističkog rešenja za uređenje brda Kale u Skoplju sastavni je deo projekta „Kale, kulturna tvrđava“ u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Skoplju, čiji je cilj revitalizacija i prostorno uređenje brda Kale u atraktivan i živahan gradski ambijent sa različitim kulturnim, obrazovnim i rekreativnim funkcijama.

Obeležje brda Kale su dve kulturne građevine: srednjovekovna tvrđava – Kale i Muzej savremene umetnosti. Izuzetan istorijski i stvarni značaj ovih dvaju važnih zgrada za grad Skoplje je značajno smanjen zbog dugogodišnjeg zanemarivanja šire lokacije na brdu Kale.

Osećajući s jedne strane štetne posledice ove situacije u smislu dostupnosti javnosti, a s druge strane svesni velikog potencijala ove oblasti u mogućoj podršci i širenju raznolikosti i atraktivnosti programa, tim Muzeja savremene umetnosti organizuje konkurs u kojem želi da dobije smele i inovativne, ali i jednostavne i primenjive ideje i koncepte za razvoj brda Kale.

Predlozi treba da uzmu u obzir i istaknu prirodne prednosti lokacije i njenog sadržaja u smislu blizine centra grada.

Predlozi treba da uzmu u obzir i istaknu prirodne prednosti lokacije i njenog sadržaja u smislu blizine centra grada; razigranu morfologiju terena i u tom smislu njene rekreativne sadržaje; topografska raznolikost sa mnogim pozicijama koje pružaju raskošne vizije panorame grada i pejzaža Skopske doline.

Druga jednako važna komponenta predloga jeste brdo Kale, kao jedini javni prostor integrisan s dinamičnim kulturnim sadržajima, za koji je Muzej suvremene umjetnosti podržavajuća programska platforma i u tom smislu osigurava organizaciju umetničke, vajarske, arhitektonske, performativne, multimedijalne stambene, obrazovne seminare i radionice, i druge vrste interdisciplinarnih ili socijalnih projekata i javnih događaja.

Projektni zadatak konkursa je veoma izazovan: razvoj konceptualnog arhitektonsko-urbanističkog projekta čiji je glavni cilj podsticanje transformacije prostora u gradski pejzaž s novim programskim, prostornim i pejzažnim kvalitetima. Od učesnika na konkursu se traži da prepoznaju i predstave vrednosti i potencijale lokaliteta, kao i da odrede mogućnosti i načine na koje mogu privući nove korisnike.

Učesnici u konkursu moraju proučiti neposredni prostor, prepoznati njegove vrednosti i kvalitete, te razviti i predložiti koncept (i „naseljavanje“ prostora s nekoliko (optimalno između 2 i 3) privremene građevine paviljonskog tipa namenjene za smeštaj novih sadržaja Muzeja savremene umetnosti.

Rokovi

Konkurs traje od dana objavljivanja: 5. aprila 2019. do 15. maja 2019. godine.

Nagrade

Ukupan nagradni fond za konkurs iznosi 300.000 denara u bruto iznosu.

  • Prva nagrada 150.000,00 MKD (2.432 evra)
  • Druga nagrada 100.000,00 MKD ( 1.621 evra)
  • Treća nagrada 50.000,00 MKD (810 evra)

Nagradni fond obezbeđuje Grad Skoplje, iz budžeta projekta „ROCK“.

Konkursni materijal:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *