Foto: SOHO China
Aktuelno

Blogeru kazna od 30.000 dolara zbog optuživanja Zahe Hadid za loš feng šui

Nesvakidašnje suđenje u Kini dobilo je epilog, a tema spora bio je rad pokojne arhitektice.

Medijskoj kompaniji Zhuhai Shengun Internet Technology je nakon završenog suđenja naloženo da isplati odštetu od 30.000 dolara zbog teksta koji je objavio njihov bloger u kom se tvrdi da je loš feng šui zgrade, koju je projektovala firma Zahe Hadid, odgovoran za loš poslovni razvoj zakupaca prostora.

Firma SOHO China, za koju je izveden objekat po projektu firme Zahe Hadid, tužio je ovu medijsku firmu zbog, može se reći, kleveta. U tužbi su naveli da su „zlonamerne uvrede“ o objektu Wangjing SOHO uticale na mišljenje ljudi o zgradi i ukaljale reputaciju kompanije, ozbiljno utičući na njeno poslovanje, piše Archinect.

Foto: Feng Chang

Sud je podsetio da internet nije izvan zakona i da se podsticanjem sujeverja koje aludira na „štetnu energiju“ čini kleveta.

Kineski sud u Pekingu doneo je presudu da ova medijska firma kao kompenzaciju mora da plati odštetu od 30.000 dolara i podsetio da internet nije izvan granica zakona i da se podsticanjem sujeverja koje aludira na „štetnu energiju“ čini kleveta.

Ovim slučajem podstaknuto je pitanje uticaja feng šuija na kinesku arhitekturu i o bitnosti postavljanja granice između kritike arhitekture i zlonamernih kleveta.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *