Skinite i štampajte nameštaj!
Nameštaj i oprema

Nameštaj otvorenog koda: Skinite nacrte i pošaljite ih u radionicu na izradu

Opendesk je baza sa nacrtima stolova, stolica ili polica koje možete preuzeti s interneta i poslati ih radionici koja će CNC mašinom napraviti parče nameštaja za vas.

Pre desetak godina u potragu za komadom nameštaja krenuli biste tako što biste obilazili salone nameštaja, dok ćete danas prvo verovatno proveriti ponudu na internetu i uporediti kod koga cena je niža. Kod kompanija koje su se priključile novoj eri, nameštaj možete poručiti i onlajn i završiti posao. Međutim, sada se otišlo korak dalje. Danas postoji način da potpuno zaobiđete posrednika u prodaji tako što ćete željeni komad nameštaja direktno poslati u radionicu na izradu!

Ovakva opcija postaje sve interesantnija i zove se nameštaj otvorenog koda (open source furniture), Opendesk je jedna od najpopularnijih platformi koja u svojoj bazi ima oko 30 nacrta nameštaja uključujući stolove, stolice, plakare, police, klupe i slično.

Zaobiđete posrednika u prodaji, i pošaljite nacrte željenog komada nameštaja direktno u radionicu!

Šta je uopšte otvoreni kod? Tokom 90ih godina prošlog veka termin open source uglavnom se odnosio na softver čiji je izvorni kod dostupan svim korisnicima koji ga mogu menjati, prepravljati i poboljšavati njegov sadržaj što nije slučaj sa plaćenim softverom. Jedan od najpoznatijih primera programa otvorenog koda jeste veoma popularna platforma zvana WordPress na kojoj radi i portal Gradnja.

Taj termin se potom proširio i na druge sfere poslovanja, pa sada imamo nameštaj otvorenog koda, koji je podstaknut „uradi sam“ idejom. Povezivanjem dizajnera, lokalnih proizvođača i kupaca kao i eliminisanjem posrednika, mogu se znatno smanjiti troškovi logistike kao i troškovi uvoza i izvoza. Umesto kupovine nameštaja preko interneta, on se preko poslatih nacrta može izvesti u najbližoj radionici. Na ovaj način jača se i lokalna ekonomija jedne države.

Besplatno ili ne?

Na platformi Opendesk odluka da li će fajl biti besplatan ili ne ostavljena je dizajneru. Pritom, Opendesk je povezan sa stotinama stolara širom sveta, pa kada korisnik poruči parče nameštaja, zarada se dele između stolara, dizajnera i same platforme. Svakako, svaki proizvod je patentiran i može se koristiti samo za ličnu upotrebu, piše ArchDaily.

Svi nacrti nameštaja sa Opedesk platforme kompatibilni su sa CNC mašinama.

Denis Fuzii, jedan od prvih dizajnera na Opendesku, bio je mladi arhitekta iz Sao Paola kada je dizajnirao stolicu, koja se digitalnim putem proizvela na CNC mašini. Njegov prijatelj iz Barselone bio je oduševljen modelom stolice i želeo je jednu za sebe. Kako bi se smanjili troškovi, Fuzii je fajl poslao lokalnoj firmi u Barseloni koja radi na CNC mašinama i tako je otpočeo njegov rad na ovoj platformi, na kojoj su njegove dve stolice Kuka i Valovi preuzete 5.000 puta i proizvedene u više od 100 zemalja.

Izazovi

Uprkos velikom broju preuzimanja fajlova i izradi nameštaja širom sveta na ovaj način, nameštaj otvorenog koda je još uvek u fazi razvoja. Jedna od najvećih poteškoća je nedostatak kontrole nad komercijalnom upotrebom, kao i troškovi proizvodnje. Ipak, ovo je dobar način za razvijanje lokalne ekonomije, smanjenje uticaja na životnu sredinu kao i povećanje kolaboracije među ljudima.

Foto: Rory Gardiner, Josh Worley, Opendesk

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *