Od sada su 3D štampani objekti i iz unutra verni originalu; Foto: Columbia University
Materijali

Ovaj OTISAK ima verodostojan poprečni presek kao i PRIRODNO drvo

Istraživači s Univerziteta Kolumbija osmislili su metodu 3D štampe zahvaljujući kojoj je moguće postići verodostojnu imitaciju strukture materijala kako u spoljašnjem izgledu tako i kroz njegov presek.

Prenošenje spoljašnjeg izgleda materijala putem 3D štampe je odavno isprobano i uspešno se primenjuje u industriji. Međutim, glavni izazov u 3D štamparskoj industriji je repliciranje unutrašnje teksture materijala.

Kroz svoju nedavnu studiju Digital Wood: 3D Internal Color Texture Mapping, istraživači s Kolumbije objasnili su kako funkcioniše njihov sistem color i voxel mapiranja zahvaljujući kojem su uspeli da proizvedu drvo nalik maslinovom, koje ima i verodostojno imitiran poprečni presek.

Skeniranjem drveta masline sloj po sloj dobijene su slike koje su poslužile za proces 3D štampe unutrašnjosti; Foto: Columbia University

Drvo masline je sečeno u slojevima od 27 mikrometara, a potom su slojevi skenirani u visokoj rezoluciji.

Kako bi skenirali originalni uzorak drveta, istraživači su koristili novu tehniku skeniranja gde su drvo sekli u slojevima od 27 mikrometara (0,027mm) pomoću specijalne CNC mašine. Set od 230 dobijenih slika korišćen je pri 3D štampi kako bi se u svakom narednom sloju dobio drugačiji presek, te je kao rezultat štampanja dobijen objekat koji kako u spoljašnjem izgledu tako i u unutrašnjoj strukturi verodostojno imitira drvo masline.

Dobijene slike poprečnog preseka su u rezoluciji 600x300dpi i obrađene su kroz CMYK paletu boja, koja je kompatibilna sa Stratasys štampačem.

Od skeniranja do štampe; Foto Columbia University

 

Digitalna reprodukcija

Otisnuti objekat veoma liči originalnom drvenom bloku, kako spolja tako i unutra što je potvrđeno kada je blok slomljen. Prikazani proces može se koristiti u digitalnoj replikaciji objekata sa složenim internim obrascima koje do sada nije bilo moguće napraviti.

Još da ne deluje tako plastično… Foto Columbia University

Istraživački tim čine Fabian Stute, Joni Mici, Lewis Chamberlain i Hod Lipson s Univerziteta Kolumbija, a više o ovom projektu možete pročitati na njihovoj zvaničnoj publikaciji.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *