Aktuelno, Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Kako urediti stepenište i hodnik

Želimo da zidove stepeništa u kući okrečimo u mirnu i elegantnu boju. Dosadašnja bordo boja je izbledela i dobila vrlo deprimirajući ton. Kako predlažete da uredimo zidove stepeništa kako bi prostor  izgledao moderno i vedro?

Jelena Veselinivić

Draga Jelena,

Prijatno me je iznenadilo vaše pitanje jer stepeništa i hodnici su prostori u kojima se provodi relativno malo vremena i vlasnici uglavnom ne posvećuju previše vremena i truda prilikom uređenja.

Bordo boja kao i druge tame boje nisu odgovarajuće nijanse za zidove stepenišnog prostora jer su ovo uglavnom mesta sa malo ili nimalo prirodnog svetla. Iz ovoga razloga najočiglednije rešenje za zidove jesu svetle i nežne boje. Pastelne boje, nezaobilazna krem boja i  svetlo braon su najbolja rešenja. Ipak pored običnog krečenja zidova, učinićete ovaj prostor još zanimljivim ukoliko iskoristite naše ideje za uređenje ovoga prostora.

Ideja 1 – Tapete i zanimljive šare

Velike zidne površine stepeništa su idealne za postavljanje tapeta. U predhodnom članku smo pisali o načinu i cenama postavljanja tapeta.

Odaberite tapete svetlijih tonova po mogućnosti sa sjajem i štrasom. Boju uklopite sa nijansom obloge stepeništa i uređenjem prostorije ka kojoj vode stepenice.

Evo nekih od naših predloga.

 

Ideja 2- Slike i fotografije na zidu stepeništa

Najvažnije pravilo ovog načina ukrašavanja stepeništa je praćenje linije koraka tj stepeništa. Najlakše ćete napraviti pravilan raspored ramova uz pomoć papira isečenih na dimenzije ramova. Prvo napravite raspored ramova na podu pa krajne rešenje prenesite, ram po ram, na zid. Prikazujemo vam neke od naših predloga za slaganje 12 ramova na zid stepeništa. Brojevi na papirima označavaju dimenzije ramova u centimetrima.

Zapamtite da veći broj ramova bolje izgleda ukoliko se postave na relativno malim međusobnim rastojanjem.

 

 

Ideja 3- Police uz stepenište

Zanimljivo i pre svega funkcionalno rešenje jesu otvorene police izvedene u drvetu od kojeg je napravljena obloga čela i gazišta stepenika. Naravno, ovo rešenje je moguće ukoliko imate dovoljno veliku širinu stepeništa.

 

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Petar

    Sjajne ideje! Najvise mi se svidja pod 3.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *