Izvođenje

Ovako izgleda megagradilište nove najviše zgrade na svetu

Kula Creek se po projektu arhitekte Santjaga Kalatrave gradi – gde drugde nego – u Dubaiju.

Emaar Properties, koji je investitor ovog megalomanskog projekta, objavio je seriju novih fotografija i video-snimaka gradilišta koji se proteže na čak 5,95 kvadratnih kilometara. Na njemu će nići luksuzni stambeno-poslovni kompleks čija će centralna tačka biti kula Creek koja je osmišljena tako da nadvisi Burdž Kalifu, trenutno najvišu zgradu na svetu, za barem 90 metara.

Pogledajte kako izgleda gradilište:

Kula Creek osmišljena je tako da nadvisi Burdž Kalifu, trenutno najvišu zgradu na svetu, za barem 90 metara.

 

Emaar Properties i Dubai Holdings udruženo učestvuju u ovom velikom projektu u Dubaiju, a najveći izazov biće izgradnja kule visoke 928 metara koju je projektovao slavni Santjago Kalatrava. Najkompleksniji deo je izgradnja temelja dubokog 72 metra na koji će ukupno biti utrošeno 45.000 kubnih metara betona.

Gradilište se proteže na 5,95 kvadratnih kilometara

Oblik kule Creek inspirisan je cvetom ljiljana i minaretima na džamijama. Nju će pridržavati i 109 kilometara kablova koji će se kuli dati prozračan izgled.

Na vrhu zgrade predviđena je izgradnja vidikovca dok se unutar nje planira pravljenje atrijuma koji će izgledati poput Visećih vrtova iz Vavilona.

Kulu će pridržavati i 109 kilometara kablova koji će kuli dati izgled ljiljana.

 

Izgradnja je počela prošle godine, a izvođač još nije potvrdio datum završetka. Ipak, predviđa se da će projekat biti gotov za Dubai Expo koji se održava 2020. godine.

Foto: Emaar Properties

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *