Urbanizam

Uskoro ćemo se u automobilima voziti kao na traci

Saobraćaj će u Los Anđelesu premestiti ispod površine zemlje i to u tunele čije će iskopavanje biti gotovo neprimetno.

Sistem koji bi saobraćajnu infrastrukturu potpuno sklonio sa zemlje zamislio je kanadsko-američki biznismen, izumitelj i investitor Elon Musk koji je poznat, između ostalog, kao vlasnik aeronautičke kompanije SpaceX, šef kompanije Tesla motors i kao suosnivač kompanije PayPal. Njegova nova kompanija zove se Boring Company a plan je da, za početak, grad anđela oslobodi vozila – a kasnije i ceo svet!

Vozila će se liftovima s ulica spuštati u tunele gde će, kao na traci, stizati do svojih odredišta brzinom od 200 km/h.

 

Naime, najnovija genijalna ideja Elona Muska podrazumeva izgradnju podzemne mreže tunela ispod ulica Los Anđelesa koja će se koristiti za kretanje vozila po jednoj vrsti električnih sanki prikačenih na sistem šina, piše ArchDaily.

Vozila će se liftovima s ulica spuštati u tunele gde će, kao na traci, stizati do svojih odredišta brzinom od 200 km/h.

Kompanija je nedavno dobila saglasnost nadležnih organa da prokopa tunel dug 2,6 kilometara u Hotornu, jugozapadnom okrugu Los Anđelesa, kako bi napravila prvo realno testiranje ovog transportnog sistema.

Tunel prečnika 3,7 metara nalaziće se na dubini od 13,5 metara ispod zemlje. Očekuje se da će izgradnja testnog tunela trajati pet meseci, a mašina za iskopavanje kopaće i do 18 metara dnevno. Navodno, potpuno neprimetno!

Prema rečima Breta Hortona, iz kompanije Boring Company, izgradnja će biti izvedena bez uznemiravanja žitelja Los Anđelesa. „Oni neće ni znati da smo uopšte tamo“, rekao je Horton.

Foto: Boring Company

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *