Njujorški Oculus je već ušao u istoriju kao najskuplji transportni čvor na svetu sa potrošenih četiri milijarde dolara. Dobar deo bio je i za arhitektu…

Izgradnja nedavno otvorenog transpornog čvora u okviru World Trade centra koštala je skoro duplo skuplje nego što je to budžetom predviđeno, i čak više od izgradnje obližnjeg nebodera. Međutim, ovaj projekat možda uđe u anale i po tome koliko je novca izdvojeno za arhitektu.

Sajt The Real Deal ima zanimljivu ilustraciju koja vizuelno pojašnjava kako je po stavkama potrošeno 4 milijarde dolara. Objašnjeno je i zašto su troškovi toliko porasli tokom vremena i zašto je mnogo toga moralo biti menjano tokom gradnje. Očekivano je da u ovako impozantnom javnom objektu pojavi stavka od 355 miliona dolara za integrisanje metro-linija ili 32 miliona dolara za svetlarnik. Međutim, na spisku se našla i stavka troškova za arhitektu koju nije tako lako objasniti…

oculus-troskovi

Prema pisanju The Real Deala, ukupni troškovi projektovanja transportnog čvora WTC iznosili su 408,5 miliona dok je deo za Santjaga Kalatravu – 80 miliona dolara! Kako piše Gizmodo, za toliki novac, uzimajući u obzir inflaciju, izgrađen je ceo Grand Central Terminal.

Jeste li bili blizu sa prognozom? Verovatno, ne. U pitanju je zaista ogromna cifra a imajuću i vidu da se radi o javnom objektu, odnosno, da se pare troše iz budžeta, utisak da se radi o nerazumno visokom honoraru postaje još veći.

Šta reći za Kalatravu, nego – Svaka čast! Eh, kada bismo svi znali da ovako pogađamo poslove…