Aktuelno

Možete li da predpostavite koliko je plaćen arhitekta za projekat najskuplje stanice na svetu?

Njujorški Oculus je već ušao u istoriju kao najskuplji transportni čvor na svetu sa potrošenih četiri milijarde dolara. Dobar deo bio je i za arhitektu…

Izgradnja nedavno otvorenog transpornog čvora u okviru World Trade centra koštala je skoro duplo skuplje nego što je to budžetom predviđeno, i čak više od izgradnje obližnjeg nebodera. Međutim, ovaj projekat možda uđe u anale i po tome koliko je novca izdvojeno za arhitektu.

Sajt The Real Deal ima zanimljivu ilustraciju koja vizuelno pojašnjava kako je po stavkama potrošeno 4 milijarde dolara. Objašnjeno je i zašto su troškovi toliko porasli tokom vremena i zašto je mnogo toga moralo biti menjano tokom gradnje. Očekivano je da u ovako impozantnom javnom objektu pojavi stavka od 355 miliona dolara za integrisanje metro-linija ili 32 miliona dolara za svetlarnik. Međutim, na spisku se našla i stavka troškova za arhitektu koju nije tako lako objasniti…

oculus-troskovi

Prema pisanju The Real Deala, ukupni troškovi projektovanja transportnog čvora WTC iznosili su 408,5 miliona dok je deo za Santjaga Kalatravu – 80 miliona dolara! Kako piše Gizmodo, za toliki novac, uzimajući u obzir inflaciju, izgrađen je ceo Grand Central Terminal.

Jeste li bili blizu sa prognozom? Verovatno, ne. U pitanju je zaista ogromna cifra a imajuću i vidu da se radi o javnom objektu, odnosno, da se pare troše iz budžeta, utisak da se radi o nerazumno visokom honoraru postaje još veći.

Šta reći za Kalatravu, nego – Svaka čast! Eh, kada bismo svi znali da ovako pogađamo poslove…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Mi

    Kalatrava je genije a ne samo vrhunski arhitekta! On projektuje ne samo za danas nego i za sledeca pokolenja koja ce se diviti njegovim remek-delima! Investitor je toga svestan i dobro zna u sta ulaze! U potpunosti podrzavam odluku Investitora, cak mu se divim na hrabroj odluci, svestan je da se ne stedi na racun kvaliteta, pogotovo kad se radi o ovakvim kapitalnim objektima!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *