Mera ima za cilj ublažavanje dugotrajne krize u oblasti stanovanja u ovom gradu; Foto: Radu Bercan
Aktuelno

Kako smanjiti kirije: Barselona zabranjuje iznajmljivanje stanova turistima na 4 godine

Preko deset hiljada praznih turističkih apartmana uskoro će biti ponuđeno stanovnicima ovog grada, a koristi od nove mere će imati i hotelski lanci. 

Kao jedna od vodećih turističkih destinacija u Evropi, španska metropola Barselona najavila je plan da se do novembra 2028. godine u gradu zabrani iznajmljivanje apartmana turistima, a sve sa ciljem ublažavanja dugotrajne krize u oblasti stanovanja.

Ova mera, koju je obznanio gradonačelnik Haume Kolboni, uvodi se kako bi se cena rentiranja smanjila za stanovnike katalonske prestonice, te poboljšao životni standard i povećala dostupnost pristupačnih stambenih jedinica u gradu.

U proteklih deset godina, porast kratkoročnog iznajmljivanja doveo je u Barseloni do porasta cena kirija za 68%, a cenu za kupovinu kuća za 38%, što je značajno doprinelo svakodnevnim životnim problemima lokalnog stanovništva.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ograničen pristup kao uzrok nejednakosti

Ograničen pristup stanovanju za lokalno stanovništvo postao je uzrok nejednakosti. Sada grad planira da ukloni 10.101 turistički apartman čim im istekne licenca i to za period od naredne četiri godine.

Očekuje se da će prazni apartmani ponovo biti ponuđeni stanovnicima Barselone i tako ući ponovno na tržište kao dugoročni najam ili povećati mogućnost na polju objekata za prodaju. Preko 3.500 apartmana već je vraćeno u status primarnih stambenih prostora za stanovnike, piše Guardian.

Lokalna vlada je izjavila da će primenjivati strogi režim inspekcija kako bi se otkrile ilegalne radnje nakon što se zabrana uvede.

Prazni apartmani mogu ući ponovo na tržište kao dugoročni najam; iFoto: VTT Studio

Zakon omogućava zvaničnicima da prisilno ekspropriraju stambene objekte koji su „prazni bez opravdanog razloga“ duže od dve godine.

Pre dve godine Parlament Katalonije je usvojio Katalonski zakon o hitnom stambenom smeštaju, koji omogućava gradskim i regionalnim zvaničnicima da prisilno ekspropriraju stambene objekte koji su „prazni bez opravdanog razloga“ duže od dve godine.

Zakon takođe daje pravo zvaničnicima da nateraju vlasnike tih objekata da ponude pristupačno stanovanje. Nova zabrana koja  se odnosi na obustavu iznajmljivanja apartmana za turiste nastavlja u smeru ovih napora, budući da nije uvedena kao deo novog  zakona već kao produženo delovanje ovog dekreta.

Koristi će imati i hotelski lanci

Iako Španija ima veliku ekonomsku korist od turizma i rangira se među tri najposećenije zemlje na svetu, prekomerni turizam je generisao probleme sa pristupačnošću stanovanju među lokalnim stanovništvom. Osim što pomažu lokalnom stanovništvu, očekuje se da će ove mere doneti korist i hotelskim lancima.

Kao deo Posebnog urbanističkog plana za turistički smeštaj, u Barseloni nisu odobreni novi hoteli u periodu između 2015. i 2023. godine, ali gradonačelnik je naznačio da bi ta mera sada mogla biti popuštena.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *