Pogled iz parka Guelj na Barselonu čijom vizurom dominira Sagrada Familia
Arhitektura

Barselona imenovana za Svetsku prestonicu arhitekture 2026. godine

Katalonski grad dobio još jedan razlog da ga posetite… čim prođe pandemija.

Nakon Kopenhagena i Rio de Žaneira, Barselona je proglašena za UNESCO Svetsku prestonicu arhitekture 2026. godine, a takođe će ugostiti i svetski kongres Međunarodne unije arhitekata. Barselona i Peking takmičile su se za ovu laskavu titulu, međutim katalonski grad pobedio je zahvaljujući, očito boljoj, aplikaciji pod imenom „One today, one tommorow“, koja istražuje temu održivosti i budućnosti građene sredine.

Sagrada Familia bi trebalo da bude završena za stogodišnjicu smrti Gaudija

Barselona je u takmičenju za titulu Svetske prestonice arhitekture potukla Peking.

Barselonu u narednim godinama očekuju značajni arhitektonski događaji. Pre svega, planiran je dugoočekivani završetak Sagrade Familie za stogodišnjiicu smrti Antonija Gaudija.

Grad takođe radi na ugošćavanju manifestacije Novi evropski Bauhaus, a takođe će biti domaćin 25. izdanja Španskog bijenala arhitekata i urbanog planiranja (BEAU).

Pandemijska prestonica

UNESCO je proglasio Rio de Žaneiro za prvu Svetsku prestonicu arhitekture 2020. godine. Međutim, zbog pandemije, svetski kongres Međunarodne unije arhitekata održan je digitalno.

Grad je spremao brojne manifestacije koje promovišu 11. princip Agende 2030 – da gradovi budu inkulzivniji, sigurniji i održiviji – međutim, veliki broj njih je otkazan ili održan u elektronskoj formi.

Muzej savremene umetnosti de Niterói u Riju iz 1994. po projektu Oscara Niemeyera

Titula svake treće godine

Međunarodna unija arhitekata osnovana je 1948. godine kao neprofitna organizacija u sklopu UNESCO, sa ciljem da se naglasi uloga arhitekture i urbanog planiranja u oblikovanju gradova.

Titula Svetske prestonice arhitekture dodeljuje se gradovima širom sveta svake treće godine počev od 2020. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *