Ovako izgledaju najveća ovalna pivotna vrata od stakla na svetu
Arhitektura

Revitalizacija priobalja u Pragu s „trezorima“, plutajućim bazenima i podvodnim toaletima

Nakon završetka projekta Naplavka, nema sumnje da će Prag imati jedno od najatraktivnijih javnih nasipa u Evropi.

Prva faza dugo očekivane revitalizacije praškog priobalja polako se završava i na jesen ove godine će devetnaest „trezora“ biti otvoreno za javnost. Naime, postojeći otvori i prostori su revitalizovani i to tako da izgledaju veoma atraktivno. Šest otvora imaće najveća na svetu ovalna pivotna vrata od stakla koja će čuvati prostore koji će na zanimljiv način praviti vezu između unutrašnjosti i otvorene zone priobalja.

Pogledajte kako to izgleda:

Šest otvora imaće najveća ovalna pivotna vrata od stakla na svetu koja će praviti vezu između unutrašnjosti i otvorene zone priobalja.

Osim ovih prostora, projekat Naplavka čini još nekoliko zanimljivih struktura različitih funkcija. Zahvaljujući programskoj aktivizaciji koja je otpočela još 2008. godine, čiji je jedan od inicijatora bio arhitekta Petr Janda, autor arhitektonskog koncepta, ovo područje postepeno je bivalo sve popularnije.

Gotovo napuštena obala, koje je nakon poplava 2002. godine korišćena i kao parking, počela je da postaje kulturno i društveno čvorište Praga. Ovo je pomoglo da se uspešno razvije masterplan priobalja koji sadrži niz arhitektonskih intervencija, koje će vremenom ispuniti čitavu obalu.

Objekti na vodi

Projektom je lokacija zamišljena kao konzistentna celina, uravnoteženog arhitektonskog okvira, sa jasno utvrđenim kulturnim i društvenim sadržajem. Osim „trezora“ na samoj obali, biće izgrađeni i objekti na vodi, u formi terminala za brodove, bazena sa platformom za druženje, kao i javni toaleti koji će se nalaziti ispod nivoa vode.

Jedan od ciljeva projekta je i da se gradu vrati tradicija kupanja u reci kroz izgradnju modernih bazena na reci.

Jedan od ciljeva projekta je i da se gradu vrati tradicija kupanja u reci, kroz formu modernih bazena, usidrenih u reku, koji će pratiti potrebe modernog života. Dok je bazen uronjen u reku, platforma prati karakter visokog obalnog zida. Treći, skriveni deo se nalazi ispod palube i sadrži dodatne prostore za zabavu.

Zanimljivo je da bazen ima različite dubine, poštujući potrebe svih posetilaca, ali i da je podeljen u tri segmenta različitih temperatura vode. Bazen, koji je namenjen korišćenju tokom cele godine, u jednom delu mogu koristiti deca i neplivači, u drugom se može neometano plivati, dok je treća centralna zona namenjena opuštanju.

Terminal za brodove

Glavna ideja projekta je da se stvori centralni terminal za brodove koji bi pritom imao i dodatne sadržaje. Ova struktura bi bila raskrsnica između obale i reke, poput amfibijskog bića koje ne pripada ni zemlji ni vodi. Organizovanjem terminala svi brodovi bi se okupljali na jednom mestu i na taj način bi se raščistila obala i omogućio bi se bolji kvalitet boravka posetilaca u ovom području.

Svi brodovi bi se okupljali na jednom mestu i na taj način bi se raščistila obala i omogućio bi se bolji kvalitet boravka na keju.

Minimalistička struktura je oblikovana poštujući tradicionalne oblike brodogradnje, a osnovni oblik je zasnovan na rotaciji propelera uz modifikacije forme uslovljene funkcijom.

Plutajući toaleti

Poslednja i nikako manje zanimljiva struktura je javni toalet koji ima svakako i značajnu ulogu u adekvatnom funkcionisanju priobalja. Struktura je prostorno „potčinjena“ uranjanjem ispod nivoa vode, ali i jasno uočljiva s obale, a da pritom ne narušava panoramu. Toaletima se može pristupiti direktno sa obale, preko polukružnog stepeništa. Toaleti će biti organizovani duž obale na određenim rastojanjima, a svaki će sadržati pet kabina, od kojih su dve muške, dve ženske i jedna uniseks.

Pogledajte celu galeriju:

Ovako izgledaju najveća ovalna pivotna vrata od stakla na svetu
Ovako izgledaju najveća ovalna pivotna vrata od stakla na svetu

Projekat: Petrjanda/BrainworkVizualizacija: priobalje, terminal, toaleti – Cyrany, plutajući bazen – SDARTehnički crteži: Petrjanda/Brainwork

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *