Saloni

Dani arhitekture Kragujevac 2019 od 12. do 14. septembra

Tema ovogodišnje manifestacije Dani arhitekture Kragujevac jeste periferni modernizam.

U kontekstu velike izložbe u MoMA u Njujorku 2018. godine pod nazivom „Toward a Concrete Utopia. Architecture in Yugoslavia, 1948-1980“ i obnovljenog interesovanja za jugoslovenski modernizam u arhitekturi i urbanizmu, URBANIUM postavlja ovogodišnju temu manifestacije Dana arhitekture Kragujevac 2019 pod nazivom Periferni modernizam.

Periferno kao obodno i van centra, kao mesto do kojeg pokreti i pravci dolaze kroz određenu destilaciju i simplifikaciju ideja, skromnijih budžeta i kadrova koji su bili zaduženi za menjanje izgleda manjih gradova. Periferno nekad i kao provincijalno, ali sa pažljivim obzirom prema kontekstu mesta i neuvredljivo. Periferno kao jasna distinkcija između onoga što se dešavalo u većim administrativnim centrima Srbije i SFRJ i onoga što je ostalo da se dešava u manjim mestima.

Među predavačima će biti Maroje Mrduljaš, Boris Bakal, Sandra Uskoković, Dejan Todorović, Ljubica Slavković…

Razumevajući razlike između centra i periferije, ovim Danima se kroz određen set predavanja, razgovora, izložbi i projekcija napram postavljaju događaji (kao objekti, kao prostori, kao performansi) u nadi da se iznađu kako istovetnosti tako i razlike među njima kao osnove za dalja istraživanja, razmišljanja i delovanja.

URBANIUM tim poziva sve zainteresovane kolege, stručnjake i građane da od 12-14. septembra 2019. godine uzmu učešće u ovim Danima kroz otvorenu diskusiju o onome što je bilo nekada, što je ostalo i kako nastaviti dalje promišljanje o ovom značajnom periodu za arhitekturu i urbanizam na ovim prostorima.

AKTIVNOSTI TOKOM DANA

Dani su koncipirani kao četiri celine: predavanja/tribine, promocije publikacija, izložbe i projekcija arhitektonskih dokumentaraca u javnom prostoru.

Među predavačima će biti Maroje Mrduljaš (Hrvatska), Boris Bakal (Hrvatska), Sandra Uskoković (Hrvatska), Dejan Todorović (Srbija), Ljubica Slavković (Srbija) koji će kroz set razgovora i prezentacija proći kroz ideje jugoslovenskog modernizma, svoja istraživanja i projekte, odnose prema sadašnjosti kroz dokumentovanje, direktnu akciju, umetnički performans i izražaj u javnom prostoru i na kraju kritiku i stav prema budućnosti. Urbanium tim će pokušati kroz moderiranje da sve to pozicionira u kontekst Kragujevca i temu Dana.

Tokom Dana će biti promovisane nagrađivana publikacija „3650 dana suvremene arhitekture u Sarajevu“ (Dani arhitekture Sarajevo) i aktuelni broj časopisa za arhitekturu i urbanizam DANS.

Na kraju svakog od tri Dana je predviđena projekcija po jedne epizode Betonskih spavača.

Treći segment Dana čine paralelne izložbe Fokus na modernizam (Društvo arhitekata Novog Sada) i Periferni modernizam (URBANIUM) kroz objektiv arhitektonskog fotografa Relje Ivanića. Postavljanjem ove dve izložbe jedne naspram druge vizuelno se kompariraju dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu. Otvaranje ovih izložbi je ujedno i otvaranje Dana arhitekture Kragujevac 2019.

Na kraju svakog od tri Dana je predviđena projekcija po jedne epizode Betonskih spavača u selekciji URBANIUM-a, u javnim prostorima Kragujevca sa ciljem da se povežu tri odabrane tačke sa temama koje se obrađuju u samim epizodama. Na taj način, ovim projekcijama se akcentuje istovetnost progresa jugoslovenskog modernizma kao i njegovog (ne)opstanka na teritoriji bivše SFRJ.

Izložbe Fokus na Modernizam + Periferni moderniza

IZLOŽBA – PERIFERNI MODERNIZAM

Po ugledu na izložbu Fokus na modernizam autora Društva arhitekata Novog Sada i fotografa Relje Ivanića, URBANIUM pokušava da kroz izložbu Periferni modernizam sagleda modernističko nasleđe grada Kragujevca kroz fotografije i projektnu dokumentaciju markantnih objekata koji čine modernističku strukturu ovog grada. Shvatajući realnu arhitektonsku vrednost odabranih objekata, autori izložbe Periferni modernizam žele da osveste kod građana njihovu pojavnost, a takođe i da otpočnu drugačiji odnos prema ovom nasleđu. Cilj izložbe je da osim Kragujevca u budućnosti budu obuhvaćena i druga manja mesta sa svojim derivacijama jugoslovenskog modernizma. Više o izložbi ovde.

O DANIMA ARHITEKTURE KRAGUJEVAC

Manifestacija DANI ARHITEKTURE KRAGUJEVAC je godišnja manifestacija koja se bavi aktuelnim temama iz oblasti arhitekture, urbanizma, scenskog dizajna, performativnih umetnosti iz Srbije i regiona. Cilj ove manifestacije je da se iz tih tema izvuku zaključci i osnove za promišljanje i dalje istraživanje u kontekstu Kragujevca, a na taj način se vrši mapiranje ovog grada kao mesta ovakve vrste dešavanja. Strukovno udruženje URBANIUM od 2018. godine je preuzelo na sebe odgovornost oko organizovanja ove manifestacije.Dane arhitekture Kragujevac 2018. i 2019.godine je najviše finansijski podržao Grad Kragujevac.

O URBANIUM-U

Centar za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM je strukovno, dobrovoljno, nevladino, nestranačko, neprofitno udruženje osnovano 2017. godine u Kragujevcu. Cilj udruženja je angažman u oblasti arhitekture i urbanizma, životne sredine i kulture gradskog života.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *