Ugao Marka Miljanova i Filipa Višnjića na javnom uvidu; Foto: Google Earth
Novi objekti

Na mestu bivše fabrike Elektroporcelana u planu stambeni kompleks

Galens Invest planira izgradnju novog stambenog kompleksa u blizini novosadskoj Keja. U planu i produžetak ulice Pavla Stamatovića koja bi će dobiti bulevarski profil.

Nakon jučerašnjeg usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, pred Novosađanima se našao još jedan u nizu javnih uvida. U pitanju je lokalitet na uglu ulica Filipa Višnjića i Marka Miljanova.

Na prostoru Podbare, novosadske gradske četvrti, poslednjih godina intenzivirana je izgradnja stambenih zgrada. Kako investitori i kupci stanova navode, lokacija je blizu centru Novog Sada, Dunavu, keju, ali i tranzitnim saobraćajnicama.  Evo šta se sve predviđa u okviru opisanog lokaliteta na prostoru bivše fabrike Elektroporcelana.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Lokacija Galensovog kompleksa Kej 2; Foto: Google Earth

U okviru planiranog kompleksa planira se sedam lamela raspoređenih duž oboda placa uz postojeće saobraćajnice.

Prostor nekadašnje fabrike omeđen je ulicama Filipa Višnjića, Marka Miljanova i budućim produžetkom ulice Pavla Stamatovića. U okviru planiranog kompleksa planira se sedam lamela raspoređenih duž oboda placa uz postojeće saobraćajnice, baš kao u slučaju susednih urbanističkih blokova koje je pre nekoliko decenija gradila firma Budućnost.

Kada je reč o samom kompleksu, dominantno se planira stambena namena. Indeks zauzetosti parcele je do 40%, a ispod cele te površine predviđena je podzemna garaža na dve etaže. Na osnovu priloženog grafičkog prikaza, možemo da zaključimo da će se ulaz u garažu odvijati iz ulica Marka Miljanova i Filipa Višnjića.

Prostor iznad garaže, u dvorišnom delu kompleksa, trebao bi da bude ozelenjen u vidu svojevrsnog vrta za buduće stanare. Kada govorimo o nadzemnom delu kompleksa, njegova spratnost je uglavnom ujednačena i uključuje prizemlje i sedam etaža, osim na uglu spomenutih saobraćajnica gde je moguće formiranje visinskog akcenta višeg za još jedan sprat.

Plan namene, saobraćaja, regulacije i nivelacije; Foto: JP Urbanizam

Bulevarski profil ulice Pavla Stamatovića

Jedna od najinteresantnijih informacija je planirani produžetak ulice Pavla Stamatovića, koja bi trebalo da poprimi bulevarski profil. Ovaj produžetak uspostaviće komunikaciju sa novoizgrađenim kružnim tokom na istočnoj strani bloka. U okviru ovog proširenja predviđene su pešačke i biciklističke staze, ali se one mogu očekivati i u ulici Filipa Višnjića. Takođe, po završetku izgradnje kompleksa, steći će se uslovi za proširenje pešačke staze u ulici Marka Miljanova. Na taj način opisan lokalitet će biti dostupan pešacima, biciklistima, ali i motornim vozilima.

Na uvidu do 10. avgusta

Naručilac izrade plana je kompanija Galens Invest, a kompletnu dokumentaciju moguće je pogledati na sajtu novosadskog Urbanizma do 10. avgusta tekuće godine. Po svemu sudeći, zvanični renderi kompleksa mogu se očekivati u skorijem vremenskom periodu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *