Softver

Kontrolišite putanju drona putem Revita

Na AEC Hackatonu u Sijetlu predstavljen je softver kojeg možete preuzeti potpuno besplatno.

Tim koji stoji iza projekta RevitMyDrone napravio je veoma zanimljivo softversko rešenje koje može pomoći arhitektama i građevincima da bolje sagledaju buduće gradilište ili postojeći objekat.

Dronovi su već odavno ušli u svet građevinarstva gde se koriste za snimanje iz vazduha, međutim RevitMyDrone im može pomoći da isplaniraju let bespilotne letelice iz populanog Autodeskovog softvera Revit.

Pogledi su postavljeni u Revitu, a potom su podaci u tekst fajlu eksportovani specijalnim hakom.

Na AEC Hackatonu, takmičenju iz oblasti napredne primene tehnologija u građevinarstvu, predstavljeno je, a i nagrađeno, rešenje u kojem su na Revit crtežu eksterija zgrade postavljeni pogledi kamere i putanje drona. Koristeći Revit API i njihov specijalni kod, eksportovani su podaci o orijentaciji kamera i putanji drona. Ovi podaci su potom ubačeni u interfejs drona, koji je potom poleteo i snimio tačno ono što mu je definisano u Revitu.

Kod za Revit se može preuzeti potpuno besplatno sa Githuba a koristi se kao i svaki drugi softver sa open source licencom.

Za projekat RevitMyDrone korišćen je Iris Quadcopter od 3D Roboticsa jer on, takođe, radi na open source platformi i njegov softver dozvoljava importovanje tekstualnih fajlova. Na dron je bila zakačena GoPro Hero 3+ Black kamera.

Planovi ovog tima su veoma ambiciozni. Njihov sledeći projekat biće da na drona zakače FLIR kameru koja će pokazati koliki su gubici toplote na prozorima ili će na brzinu moći da urade inspekciju zgrade nakon zemljotresa.

Pogledajte i ovaj impresivni snimak iz drona:

Dron zabeležio kako se menja sijalica na TV tornju visokom 450 metara

Firme iz kategorije Softver:

Dodaj firmu u Adresar

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *