Osnovni konstruktivni elementi u ovoj zgradi napravljeni su od prefabrikovanih drvenih elemenata koji joj, ovako skupljeni na jednom mestu, daju poseban šarm. 

Centar Longfu Life Experience u kineskoj provinciji Henan osmišljen je tako da njegova namena konstantno može da se prilagođava različitim tipovima korisnika, a ne da se ograniči na samo jedan vid upotrebe. No, glavna karakteristika objekta zapravo leži u njegovoj maksimalnoj održivosti i inovaciji, budući da je čitava konstrukcija potpuno fleksibilna. Objekat je izgrađen na zahtev kompanije koja rukovodi eko farmama.

Čitava drvena konstrukcija može u potpunosti da se demontira i preoblikuje.

Kako piše DesignBoom, arhitekte iz kineskog Luo Studija imale su nezahvalan zadatak da završe celokupan projekat za manje od dva meseca, ali su i pored svih izazova uspeli u tome. Na njihovu sreću, prefabrikacija modela značajno je ubrzala proces konstrukcije, a konačni objekat zauzima prostor od 1.588 kvadrata. Kompanija koja je izvodila radove je Puyang Jingyi.

Grupisani nosači

Centralni prostor u ovom objektu zapravo igra ulogu prodajnog centra i karakterišu ga „grupisani nosači“ koji zamenjuju klasične drvene stubove. Ove grupacije, koje izgledom podsećaju na drveće, dizajnirane su tako da mogu da izdrže čitavu težinu konstrukcije iznad sebe, ali i da se lako prilagode novim potrebama korisnika. Naime, objekat je zamišljen tako da bilo koji deo konstrukcije može da se zameni, premesti i preoblikuje po potrebi.

Sastavi & rastavi

Štaviše, čitava drvena konstrukcija može u potpunosti da se demontira i preoblikuje, a materijali mogu da se koriste i za postavljanje nekih nezavisnih konstrukcija. Na ovaj način, arhitekte su uspele da naprave model koji je apsolutno univerzalan i održiv, baš kako su njihovi zahtevni klijenti to zamislili.

U nastavku pogledajte još fotografija ovog objekta:

Fotografije: Jin Weiqi za Luo Studio

Kad ste već ovde…