Goran Matović, glavni inženjer u GEFF Srbija lizing
Građevinarstvo, Intervju

Matović: Građevinske mašine u Srbiji su stare, puno troše i još više zagađuju

Novi utovarivači, bageri, rovokopači i električni viljuškari ne samo da emituju manju količinu štetnih gasova, već i povećavaju produktivnost što znatno utiče na profit.

Poznata je činjenica da građevinska industrija, ovakva kakvu je danas poznajemo, nije baš ekološki nastrojena. Proizvodnja cementa odgovorna je za proizvodnju osam procenata štetnih gasova globalno – što je više od vazduhoplovstva (2,5 procenta). Svako smanjenje emisije CO2 u proizvodnji betona veoma je važno, međutim ovaj najrasprostranjeniji građevinski materijal nije jedini krivac u sektoru.

Građevinske mašine zbog sagorevanja fosilnih goriva predstavljaju značajan izvor emisija gasova sa efektom staklene bašte i drugih zagađujućih čestica. Zagađivači kao što su azotni oksidi, ugljen-monoksid, nesagoreli ugljovodonici i čvrste, praškaste materije (PM 2.5 i PM10) koji nastaju kao rezultat rada građevinskih mašina ne samo da zagađuju vazduh i celokupnu životnu sredinu pa time ugrožavaju zdravlje ljudi, već imaju i negativan uticaj na klimatske promene. „Od ukupne energije koja se oslobađa procesom sagorevanja goriva, oko 42% se koristi za pokretanje vozila, dok su preostalih 58% gubici.“ – kaže za naš portal Goran Matović, glavni inženjer u GEFF Srbija lizing.

Novi utovarivači manje troše, pouzdaniji su i manje zagađuju sredinu; Foto: Đorđe Tomić

Svakako nisu zanemarljive uštede usled manje potrošnje goriva kao i pozitivni efekti uticaja na životnu sredinu.

Kako kaže Matović, zagađenje vazduha i životne sredine postaju sve značajnije teme i za vlade država i za javnost uopšte, pa su tako i mnoge vlade širom sveta propisale zakone po kojima građevinske mašine moraju biti usklađene sa kriterijumima i količinama dozvoljenih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, građevinske kompanije su u obavezi da dostave godišnje izveštaje o ugljeničnim emisijama, a za velike infrastrukturne projekte neophodno je dostaviti procenu uticaja na životnu sredinu, kao i strategiju mitigacije.

U Srbiji ne postoji precizan popis mašina u građevinskom sektoru, ali se na osnovu dostupnih informacija pretpostavlja da je prosek starosti mašina oko 20 godina. Kako kaže Matović, trenutno je najveći problem građevinskih mašina pouzdanost i tehničko-tehnološko zastarevanje. Pouzdanost rada u srpskim uslovima kreće se od 85% za mašine starije od sedam godina do ispod 50% za starije mašine. S obzirom da je starost naših mašina u proseku znatno veća, njihova pouzdanost je još niža. “Takođe, mašine novije generacije imaju 20-30% manju potrošnju goriva, značajno manje emisije, manje gubitke materijala i manju proizvodnju otpada tokom rada.” – konstatuje Goran Matović za naš portal.

Emisioni standardi

Emisioni standardi direktno ukazuju na to da mašine utiču na zagađenje životne sredine, posebno na zdravlje ljudi i drugih živih bića. Emisioni standardi takođe su relevantni za značajna ekološka pitanja u Srbiji ove zime kada su Beograd i određeni broj srpskih gradova nekoliko puta bili najgore rangirani u svetu po zagađenosti vazduha. “Na osnovu starosti opreme, moglo bi se zaključiti da transportne mašine u Srbiji (građevinske i poljoprivredne) u proseku zadovoljavaju emisioni standard EU Stage I. U odnosu na Stage I, emisioni standardi EU Stage IIIB, Stage IV, Tier 3 i Tier 4 doprinose mnogo manjem zagađenju životne sredine, čak i po nekoliko puta manje i oprema koja zadovoljava ove standarde smatra se kao zelena.” – kaže Matović.

“Imajte u vidu da ovakve mašine donose preduzećima tehničko-tehnološko unapređenje, obično povećanje proizvodnih kapaciteta, mnogo veću raspoloživost usled manjih perioda održavanja i zastoja usled kvarova, što dalje povećava profit njihovim vlasnicima. Svakako nisu zanemarljive uštede usled manje potrošnje goriva kao i pozitivni efekti uticaja na životnu sredinu.” – kaže Goran Matović.

U odnosu na Stage I, emisioni standardi EU Stage IIIB, Stage IV, Tier 3 i Tier 4 doprinose mnogo manjem zagađenju životne sredine, čak i po nekoliko puta manje.

Kako lakše do novih mašina

Naravno, postavlja se logično pitanje kolika je primena „zelenih“ mašina u Srbiji realna imajući u vidu troškove. Kako bi se što građevinskoj industriji olakšala nabavka ekoloških mašina i opreme, na raspologanju im je kreditna linija GEFF Srbija lizing za koju su preduzeća u Srbiji sve više zainteresovana.

EBRD lizing linija za zeleno finansiranje u Srbiji (GEFF Srbija lizing) je u prvog godini rada obezbedila finansiranje za preko 120 visokoefikasnih građevinskih mašina i na taj način podržala prelazak na zelenu ekonomiju. Zamenom ovih mašina ostvarene su uštede u finalnoj energiji od 8.800 MWh/god i smanjene emisije gasova sa efektom staklene bašte u iznosu od 2.400 tCO2/god. Neki od uspešnih primera realizovani kroz GEFF Srbija Lizing su Karin Komerc MD u Novom Sadu sa linijom za separaciju šljunka i peska kao i Teko Mining doo Beograd koji je uzeo dva Caterpillar utovarivača čime je ušteđena ne samo emisija CO2, već i energetska potrošnja a samim tim su ostvarene i finansijske uštede.

Zamenom mašina kroz EBRD lizing linija ostvarene su uštede od 8.800 MWh/god i smanjene emisije gasova u iznosu od 2.400 tCO2/god.

Zeleni tehnološki selektor

Zeleni tehnološki selektor je glavna alatka EBRD banke u promociji tranzicije ka zelenoj ekonomiji. To je globalna platforma koja je prilagođena lokalnim tržištima i vrstom kreditne linije, ali ono što je zajedničko svim platformama je da sadrže isključivo visokoefikasne i zelene tehnologije.

U Zelenom tehnološkom selektoru za Srbiju koji je deo kreditne linije GEFF Srbija lizing predstavljeno je do sada 951 proizvod, odnosno tehnologije, koji su razvrstani su u 11 kategorija (toplotne pumpe, proizvodnja električne energije iz solara i biogasa, kogeneracija, hlađenje, motori i pumpe, procesna tehnologija, transport, oprema za industrijsko pranje i čišćenje, navodnjavanje, poljoprivredne mašine i oprema, oprema za preradu i ponovno korišćenje vode). Ukupno je registrovano 195 dobavljača i proizvođača. Selekcija je otvorena i za poznate međunarodne proizvođače i za lokalne proizvođače.

Neki od uspešnih primera realizovani kroz GEFF Srbija Lizing su Karin Komerc MD u Novom Sadu kao i Teko Mining doo Beograd.

U selektoru su predstavljeni utovarivači, bageri, rovokopači, dizel, TNG i električni viljuškari… Svaka mašina koja se nalazi u selektoru prošla je proces procene i odobrena je kao visoko-efikasna i prihvatljiva za GEFF finansijsku podršku. “Takve mašine zadovoljavaju EBRD zahteve za performansama i postižu rezultate koji su najbolji u svojoj klasi tj. imaju minimum 20% bolju efikasnost u odnosu na tržišnu praksu, što rezultuje jasnim prednostima i poboljšanjima u oblasti zaštite životne sredine”, zaključuje Goran Matović.

Samo korišćenjem ekološkijih materijala, novih metoda projektovanja i planiranja resursa, kao što to nudi BIM, ali i primenom novih građevinskih mašina i opreme, moguće je smanjiti negativni uticaj koji građevinska industrija ostavlja na planetu, a samim tim, i na svakog od nas.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *