Enterijeri

Topli minimalizam: Kuća u kojoj dominiraju drvene i kamene površine

Velika količina drveta u kombinaciji s materijalima zemljanih boja, učinila je da prostor svedenog dizajna izgleda toplo i ušuškano.

Po projektu arhitektonskog biroa Denrakaev u Kijevu je nikao stambeni objekat od 150 metara kvadratnih nazvan Vila 118 koji ima veoma jasnu kompoziciju organizacije prostora koji je u službi dizajna enterijera.

Centralni deo kuće u potpunosti je organizovan kao otvoren prostor koji uključuje prostran dnevni boravak sa trpezarijom, a u neposrednoj blizini smeštena je i kuhinja. Jednostavno i funkcionalno organizovan prostor, razigran je materijalizacijom odnosno obilnim korišćenjem drvenih površina koje se ne nalaze samo na podu već i na zidovima, nameštaju i detaljima koji su odlično kontrirali osnovnoj, crnoj boji.

 

Centralni deo kuće, gde je pozicionirana i ulazna zona s toaletom i manjim garderoberom, grana se na levo i desno krilo

U levom krilu kuće smeštena je prostrana spavaća soba i isto tako komforan garderober.

Iz spavaće sobe direktno se stupa u kupatilo sa zanimljivom kružnom kadom.

Radna soba koja se pretvara u gostinsku

U desnom krilu kuće koje je nešto manje, ukoliko izuzmemo garažu za dva vozila, smeštena je radna soba koja se po potrebi, zahvaljujući rasklopivom ležaju, može pretvoriti u gostinsku sobu, a tu je i još jedno kupatilo.

U ovom delu kuće, preko posebnog izlaza može se stupiti u tehničku prostoriju, još jedno manje gostinsko kupatilo, a tu je i izlaz u garažu.

Kamen na podu i zidu korišćen je da bi se akcentovali pojedini delovi enterijera u kojem dominira drvo.

Ovu zaista prostranu kuću, zbog svog sadržaja i organizacije prostora, arhitektonska firma Denrakaev opravdano je okarakterisala kao vilu, iako tehnički ima samo jednu spavaću sobu.

Znatne količine drveta korišćene su kao podne obloge ali i pri oblikovanju zidova i formiranju nameštaja, dok je kamen na podu i zidu korišćen da bi se akcentovali pojedini delovi enterijera.

Crna kao dobra podloga

Crna boja na zidovima i nameštaju učinila je ovaj prostor pomalo dramatičnim, ali istovremeno poslužila i kao savršena veza između kamena i drveta.

Osnova kuće:

Foto: Andrey Avdeenko, izvor: ArchDaily

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *