Arhitektura

Sajamski paviljon kojeg svaki posetilac može da ozeleni

Posetioci ovog sajma će na ulazu dobiti pakovanje semenki koje će moći da zasade na zelenim krovovima paviljona.

Arhitektonski studio Penda predstavio je planove za stvaranje ogromne mreže modularnih drvenih blokova od 30.000 kvadratnih metara koji će biti izložbeni prostor na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu 2019. u Pekingu. Cilj studia Penda bio je da se stvori alternativno rešenje izložbenog prostora u kojem bi unutrašnji i spoljašnji prostor bili deo izložbene celine.

Konfiguracija drvenih modula od 8×8 metara zasnovana je na drevnom kineskom mernom sistemu zvanom Li. Oni su dizajnirani tako da mogu da istovremeno prime veliki broj posetilaca, piše Dezeen.

Posetioci ovog sajma će na ulazu dobiti pakovanje semenki koje će moći da zasade na zelenim krovovima drvenih konstrukcija.

Moduli će se graditi od unakrsno lameliranog drveta koje je sve češća zelena alternativa betonu i čeliku koji pritom imaju sličnu čvrstoću.

Svi delovi paviljona biće standardizovani i mogu biti sastavljeni u fabrici pa zatim dostavljeni na lokaciju. To čini proces izgradnje izuzetno efikasnim i ekonomičnim. Takođe, omogućava da izgradnja na licu mesta bude fleksibilna i da se u kratkom roku neki element izmeni ili doda.

– rekao je Daygon Sun, arhitekta iz biroa Penda.

Između čitave drvene konstrukcije paviljona prožimaće se mnoštvo staza. Posetioci će moći da samoinicijativno istražuju krećući se njima, a one će ih dovesti do raznovrsnih segmenata kao što su plastenik, kuća čaja, bašte, izložbene galerije, ali i do ping-pong stolova, dečijih igrališta i tematskih bašti.

Pogledajate idejno rešenje studija Penda za višespratnice od bambusa s konopcem kao vezivnim materijalom.

Rendering: Penda

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *