MO Museum u Vilnjusu, Litvanija, foto: Hufton + Crow
Svetski projekti

Hipnotišuće kosine i grandiozni prozori krase novu zgradu Muzeja savremene umetnosti u Litvaniji

U glavnom gradu ove baltičke zemlje otvorena je nova zgrada Muzeja savremene umetnosti s preko 5.000 eksponata među kojima se nalaze i rariteti iz sovjetske ere. 

Dizajn MO Muzeja u Vilnjusu potpisuje Studio Libeskind, njujorški biro za arhitekturu koji se vodi mišljenjem da je arhitektura praksa za optimiste, a to su na neki način želeli da pokažu i kroz ovaj objekat.

Muzej je obložen snežno belom fasadom od cementa koja savršeno prati strogu formu objekta. Oštre linije ugaonog otvora vode ka ulaznom stepeništu u njegovoj sredini koje takođe igra ulogu javnog prostora.

Snežno bela fasada od cementa savršeno prati strogu formu objekta; ; Foto: Hufton + Crow

Ulaz je delom natkrivljen prozorima visokim 5 metara zbog čega vlada utisak da zgrada prosto može da vas usisa u sebe.

Dramatični ulaz delom je natkrivljen grandioznim prozorima visokim pet metara zbog čega vlada utisak da zgrada prosto može da vas usisa u sebe. No, jednom kada uđete unutra, obasuće vas osećaj spokoja. Enterijer u koji sva stvih strana prodire prirodno svetlo sveden je i maksimalno prijatan.

Ulaz zu muzej praktično „guta“ posetioce; Foto: Hufton + Crow

Enterijer kao posebni eksponat

Studio Libeskind prišao je ovom projektu sa misijom da od njega napravi jedinstveno i efektno umetničko delo, tako da su i u njegovoj unutrašnjosti dominantne jasne geometrijske forme. Veliki krovni prozori trouglastog su oblika, dok mat crno spiralno stepenište predstavlja njegov centralni element.

Glavni lobi muzeja; Foto: Hufton + Crow

Čitavim prostorom zapravo dominira krov jedinstvene geometrije

Kada se popnete na sprat, osećaćete se kao da ste ušli u kakvu nadrealnu filmsku scenu; Foto: Hufton + Crow

Čudesno mesto za uživanje

Daniel Libeskind, osnivač istoimenog arhitektonskog studija, u svojoj karijeri projektovao je veliki broj galerija i svetskih muzeja. Ovim projektom, želeo je da minimalistički ali efektan enterijer muzeja istakne karakter čitave kolekcije, ali i da čitavu instituciju podigne na još viši nivo.

„Kao neko ko ima istinski ceni istoriju i lepotu Vilnjusa, verujem da će ova zgrada i njena arhitektura postati čudesno mesto za uživanje u umetnosti i duhu grada“, istakao je arhitekta za magazin Dezeen.

Efektno spiralno stepenište u centralnom delu muzeja; Foto: Hufton + Crow

U dvorištu muzeja dostupnom svim građanima Vilnjusa biće izložene pobedničke skulpture sa poslednjeg nacionalnog konkursa za kulturu i umetnost.

Javni prostor muzeja; Foto: Hufton + Crow
Sa strane zgrada izgleda skoro pa jednostavno; Foto: Hufton + Crow

Fotografije projekta potpisuje studio Hufton + Crow.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *