Energetski efikasan aerodrom u Istanbulu po LEED standardima; Foto: IGA by Havalimani Vaz Aci
Aktuelno

U Istanbulu otvoren najveći aerodrom na svetu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je novi aerodrom u Istanbulu, koji je veći od Menhetna.

Po projektu renomiranog londonskog biroa Grimshaw Architects, u saradnji sa kolegama iz firmi Haptic i Nordic, nikao je novi aerodrom koji će kada za deset godina bude kompletno završen biti najveći aerodrom na svetu. Moći će da primi i 200 miliona putnika godišnje, uz sletanje aviona na čak šest pista. To je gotovo dvostruko više od sada najvećeg aerodroma na svetu, Hartsfild-Džekson u Atlanti, u SAD.

Unutrašnjost aerodroma, smeštenog na 35 kilometara severno od najvećeg grada Turske, ukrašena je u turskom i islamskom stilu, a kontrolni toranj je u obliku cveta lale, čime je Pininfarina 2016. godine osvojio Međunarodnu nagradu za arhitekturu.

Kako piše Architectural Digest, novi aerodrom u Istanbulu veći je od celog Menhetna što govori o kakvom građevinskom poduhvatu se radi.

Novi aerodrom u Istanbulu veći je od celog Menhetna; foto: IGA by Havalimani Vaz Aci

Fazno građenje do svetskog giganta

U prvoj od četiri faze koja je sada završena, izgrađen je glavni terminal aerodromske zgrade od milion i 300.000 kvadratnih metara, kapaciteta za 90 miliona putnika godišnje, sekundarna zgrada terminala od 170.000 kvadratnih metara, 88 „fingera“ za pristajanje aviona, jedna garaža za 12.000 vozila, dve zasebne piste, osam paralelnih staza za pristup aviona, četiri miliona kvadratnih metara stajanke za avione, tri tehnička bloka, toranj kontrole leta, „VIP salon“, terminali za teret i „opštu avijaciju“ i ostale službe: bolnica, sobe za molitvu, kongresni centar, hoteli, piše N1.

Aerodrom je projektovan tako da koristi 21% manje energije kao i 40% manje vode.

U drugoj fazi biće izgrađena još jedna pista i tri paralelne staze za pristup aviona, u trećoj fazi još jedna, veća zgrada terminala od 500.000 kvadratnih metara, kapaciteta za 30 miliona putnika godišnje, kao i još jedna pista i jedna staza za pristup aviona, a stajanka će biti proširena.

Posle četvrte faze izgradnje, kada će biti podignut još jedan terminal od 340.000 kvadratnih metara, kapaciteta za 30 miliona putnika godišnje i još jedna pista, aerodrom će, kako je planirano, pre 2030. godine imati ukupno šest pista, 16 staza za pristup aviona, te i kapacitet od 150 miliona putnika godišnje koji se može povećati na 200 miliona.

Energetski efikasan aerodrom

Na aerodromu će putnicima na usluzi biti mobilne aplikacije i veštačka inteligencija, zgrada je energetski efikasna i ima visokotehnološki sistem obezbeđenja.

Sve zgrade u okviru aerodroma imaju LEED sertifikat, građene su od ekoloških materijala, a projektovane su tako da koriste 21% manje energije kao i 40% manje vode.

Sve operacije letenja će se preseliti na taj aerodrom krajem decembra kada bude zatvoren sadašnji glavni međunarodni aerodrom u Istanbulu, nazvan po osnivaču savremene Turske Mustafi Kemalu Ataturku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. aaa

    21% manje energije kao i 40% manje vode. u odnosu na šta? rečenica nema smisla.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *