Vila u Istri zasijala je novim sjajem; foto: Rajan Milošević / Koridor 27
Enterijeri

Vila Covri u Istri / Boris Ružić

U renoviranju vile najviše se pazilo da sve bude izvorno i ekološki prihvatljivo, pa je cela kuća ručno malterisana starim tehnikama, za farbanje zidova su se koristile samo ekološki prihvatljive boje, a kamen oko bazena je iz istarskih kamenoloma.

Na samim vratima Istre smestila se vila Kovri okružena jadranskim krajolikom među vinogradima i maslinama. Iako smeštena u ruralnom pregledu na nekadašnjoj stanciji, ona pruža potpuni luksuz i privatnost u mirnom istarskom selu Kovri između gradića Brtonigle i Novigrada.

Početak gradnje stancije započelo je još u 16. veku kada je porodica došla s ostrva Korčule i nastanila se na plodnoj crvenoj zemlji nekoliko kilometra od mora i od luke Karigador. Vila se gradila i nadograđivala kroz vekove, a današnji oblik dobila je 1801. godine i potpuno je obnovljena 2017. godine po projektu dizajnera enterijera Borisa Ružića s najkvalitetnijim nameštajem, dizajnerskom rasvetom (Karman, Flos, Macrolux), i godinama skupljanim antikvitetima iz Italije.

U bazenu se ne koristi hlor, nego se za dezinfekciju sistema koristi postupak elektrolize slane vode.

Kuću krasi kamena ograda, kameni baladur sa balkonom, mediteranski vrt na krovu kućice pokraj bazena, bazen sa slanom vodom, pogled na more iz svih soba, letnja kuhinja sa roštiljom kao i terasa s pergolom.

Velika pažnja posvećena je baštini kuće kao i tradicionalnom istarskom stilu. Istovremeno, tu je i mešavina antike s modernim funkcionalizmom, pa je dobijen moderan i praktičan prostor.

Boris Ružić spojio je Istru s Toskanom tako što je na maloj kućici pored bazena postavio tri komada bocchettone koje je naručio od toskanskih majstora da mu urade ručno, na starinski način.

Bocchettone na starinski način

Izvorno i ekološki

U renoviranju vile najviše se pazilo da sve bude izvorno i ekološki prihvatljivo, pa je tako upotrebljen sav postojeći kamen, stare hrastove potporne grede su prefarbane i vraćene su na staro mesto, cela kuća je ručno malterisana starim tehnikama, parket je od slavonskog hrasta premazan uljem, za farbanje zidova koristile su se samo ekološki prihvatljive boje, kamen oko bazena je iz istarskih kamenoloma te se koristio najkvalitetniji mermer. U bazenu se ne koristi hlor, nego se za dezinfekciju sistema koristi postupak elektrolize slane vode. Za dezinfekciju vode dodaje se so u tabletama.

Otvoreni koncept na svim etažama

Unutrašnjost vile sastoji se od tri etaže, koji uspešno kombinuju tradicionalni istarski s modernim industrijskim stilom. Otvoreni koncept dnevnog boravka i trpezarije zajedno s kuhinjom i WC-om nalaze se u prizemlju. Tri prostrane spavaće sobe s kupatilom nalaze se na prvom katu, gde iz jedne od spavaćih soba postoji izlaz na terasu i baštu. Dva apartmana, takođe sa svojim kupatilom, nalaze se na drugom spratu.

Vila je okružena mediteranskim baštom s lavandom, ruzmarinom i maslinama, a tu je i privatni bazen.

Godine 1987. u vili Kovri sniman je dugometražni film Život sa stricem, koji je nominovan za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

Pogledajte celu galeriju fotografija:

Vila u Istri zasijala je novim sjajem; foto: Rajan Milošević / Koridor 27
Vila u Istri zasijala je novim sjajem; foto: Rajan Milošević / Koridor 27

Fotografije: Rajan Milošević / Koridor 27

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *