Aktuelno, Nameštaj i oprema

Pogledajte kako se Norvežani bore protiv kineskih kopija nameštaja

Isporuka od 100 kopija Hans Wegnerovih stolica osujećena je od strane norveške carine a potom su sve stolice i uništene. 

Danski proizvođač nameštaja PP Mobler, koji nosi prava na proizvodnju stolica Hansa Wegnera, dobio je poziv od norveških istažnih organa oko nedavne isporuke nameštaja iz Kine. U kontejneru se nalazilo i 100 sumnjivih stolica naručenih za opremanje jednog norveškog restorana. Lakom istagom utvrđeno je da su u pitanju plagijati čuvenih stolica Round Chair, odnosno, da su stolice proizvedene bez licence.

Originalna stolica Round Chair dizajnera Hansa Wegnera iz 1949. godine
Originalna stolica Round Chair dizajnera Hansa Wegnera iz 1949. godine

Naručilac lažnih stolica dobio je kaznu u vidu plaćanja postupka uništavanja stolica. A one su uništene sa stilom! Masivna korpa bagera je velikom silinom zdrobila fejk stolice koje su se nalazile još u kutiji.

 

unistavanje-stolica

Stolica nazvana Round Chair je, inače, jedno od najprepoznatljivih dela ovog danskog dizajnera i stoga je česta meta plagijatora. U pogonima u Kini masovno se proizvode verodostojne kopije ne samo ovih, već svih poznatih komada nameštaja, a ova akcija sprečavanja isporuke je samo kap u moru. Pogledajte top 10 dizajnerskih stolica koje su vrlo često na udaru plagijatora.

Borba protiv plagijata i replika se zaoštrava najavom novih regulativa o čijem uvođenju možete pročitati ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *