Aktuelno, Nameštaj i oprema

Kraj za replike nameštaja?

Vlada Velike Britanije donela je zakon kojim se zabranjuje prodaja replika nameštaja na njihovoj teritoriji od 2020. godine.

Novi zakon produžava zaštitu dizajna nameštaja sa dosadašnjih 25 na 70 godina od smrti dizajnera – izjednačavajući ih s pravima kakva odavno imaju stvaraoci muzike i knjiga.

Trgovci u Britaniji od 6. aprila 2020. godine neće moći da prodaju nameštaja koji je nastao kopiranjem zaštićenih dizajnerskih dela. Iako je toliko odlaganje početka primene ovog zakona naljutilo proizvođače brendiranog nameštaja, vlada Britanije se pravda da je to učinila kako bi prodavci replika imali vremena da prilagode svoje poslove novonastaloj situaciji.

Inače, debata oko zabrane prodaje replika nameštaja povela se 2011. godine nakon što je supruga premijera Britanije kupila repliku poznate podne lampe Arco koju su dizajnirali braća Castiglioni.

Prva ju je uzela na zub Michelle Ogundehin, urednica magazina Elle Decoration a nakon toga su se kampanji zabrane prodaje replika priključili renomirani proizvođači brendiranog nameštaja kao štu su Vitra, Fritz Hansen, Skandium i Aram.

Arco lamp by Castiglioni brothers
Lampa Arco braće Castiglioni

Direktor Vitre je nedavno izjavio da kopiranti „uništavaju kreativnost i industriju nameštaja dok je Chirs Diemer, direktor Voga, lanca prodavnica replika, odgovorio da firme poput omogućavaju pristup dobrom dizajnu širokim narodnim masama.

Na našem tržištu najkopirani komadi nameštaja su fotelje i stolice čuvenih dizajnera Eamesa, Arne Jacobsen, Mies van der Rohea…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *