Aktuelno

Sajmovi energetske efikasnosti u Zagrebu

U zajedničkom terminu od 22. do 25. aprila 2015. održaće se tri kompatibilna i specijalizovana sajma ove vrste u Hrvatskoj: Interklima, Energetika i Zelena gradnja.

Izlagačko-programski sadržaj ovog sajamskog termina daje naglasak na energetski štedljivim tehnologijama i sistemima opremanja objekata te povećavanju svesti o korišćenju energije i toplote, energetskoj učinkovitosti i merama uštede energije.

 

interklima-300x300INTERKLIMA

23. međunarodni sajam grejanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda bienalnog je karaktera.

Svojom dugogodišnjom tradicijom i uspešnom organizacijom ovaj sajam spada u vodeći regionalni sajam ove vrste i nezaobilazno je mesto u poslovnom kalendaru vodećih domaćih i svetskih proizvođača opreme za grejanje, hlađenje, klimatizacije i obradu pitkih voda.

energetika-300x300ENERGETIKA

3. međunarodni sajam energetike, energetske efikasnoti i obnovljivih izvora kroz svoj program će pokazati kako proizvesti i koristiti energiju, s naglaskom na obnovljive izvore, a na što racionalniji i efikasniji način.

zelena-gradnja300x300ZELENA GRADNJA

1. međunarodni sajam održive gradnje, novi je projekt Zagrebačkog velesajma, na kojem će se prezentirati proizvođači energetski efikasnih građevinskih materijala, građevinske stolarije, opreme za unutrašnje uređenje, proizvođači niskoenergetskih montažnih kuća te tehničko-tehnološka rešenja koja podižu energetsku efikasnot zgrade u svim fazama veka trajanja.

Sajmove energetske učinkovitosti prati bogat program stručnih predavanja, radionica te prezentacije pojedinih izlagača.

Iz programa se izdvaja:

– Naučni skup u organizaciji Fakulteta mašinstva i brodogradnje – Simpozijum INTERKLIMA 2015 -23. međunarodni simpozij o grejanju, hlađenju i klimatizaciji

– Dan Frana Bošnjakovića (primenjena termodinamika za racionalno korišćenje energije i primena alternativnih izvora energije, prvenstveno u području grejanja, hlađenja i klimatizacije vezano uz aktualnu problematiku energetske učinkovitosti)

– 12. konferencija o termografiji (termodinamički i ekonomski aspekti ponašanja građevinskih konstrukcija u odnosu na zahteve evropskih direktiva o energetskoj učinkovitosti i primenama infracrvene termografije)

Uz navedene skupove izdvajamo i:

– Prezentacija projekta IEE EESI2020: Energetska obnova zgrada po modelu Ugovora o energetskom učinku – primeri projekata
– Prezentacija projekta IEE Streetlight-EPC: Primjena Ugovora o energetskom učinku projektima rekonstrukcije sistema javne rasvete
– Dan arhitekata
– Dan Zelene gradnje

Teme koje će se obrađivati tokom sajma kroz stručni program su:

– Racionalno korišćenje energije i primena alternativnih izvora energije u području grejanja,
hlađenja i klimatizacije
– Termodinamički i ekonomski aspekti ponašanja građevinskih konstrukcija
– Grejanje, hlađenje i klimatizacija u zgradama prema zakonskim regulativama o energetskoj
sertifikaciji

– Šta je EESI2020 projekt, EPC model za obnovu zgrada – primeri Hrvatska i EU.

– Kako identifikovati potencijalne EPC projekte i kako ih sprovesti.

– Šta je EU Streetlight-EPC projekt. EPC projekt javne rasvete u Hrvatskoj – potencijali i rizici.

– Šta projekt S-EPC nudi kao stručnu pomoć gradovima i općinama, ESCO kompanijama i klasterima

– Savetodavne usluge iz područja energetske obnove porodičnih kuća i stambenih objekata

– Razdelnici toplote

– Energetsko sertifikovanje

Pokrovitelji Sajmova energetske učinkovitosti su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Partneri sajma su REGEA, HUEC, Hrvatska komora arhitekata, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Arhitektonski fakultet i Građevinski fakultet.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Sasa

    Mnogo se prica o energetskoj ekonomicnosti kod nas ali malo se zna koliko drzava i banke pomazu kako bi se mi pokrenuli sa zadnjeg mesta u evropi kad je rec o ovome.Banke moraju dati povoljne kamate kako bi gradjani mogli da investiraju u izolaciju kuca i ugradnju kvalitetne stolarije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *