Izdvojeno, Svetski projekti

Stari silos pretvoren u nesvakidašnju zaobljenu kuću

Mladi arhitekta Christoph Kaiser uspeo je da od starog silosa stvori modernu malu kuću za sebe i svoju suprugu.

Kaiser je ovaj silos iz 1955. godine kupio u rastavljenom obliku i u prikolici kamioneta dovezao ga na mesto ugradnje – njegovu sadašnju adresu u Feniksu. Glavni radovi odvijali su se tokom procesa ponovnog montiranja silosa, kada su u njega ugrađeni prozori i vrata.

silo-house-5

Spoljašnjost silosa, odnosno nove kuće ostala je u beloj boji čime su ispoštovani ruralni predeli Arizone.

silo-house-2

Kako u „konzervi“ ne bi bilo hladno, između postojeće valovite opne silosa i novih zidova kuće sa unutrašnje strane ugrađena je izolacija od 10cm.

silo-house-3

Arhitekta je pametnim rešenjima uspeo da iskoristi svaki centimetar ovog nekadašnjeg malog skladišta za žito. Funkcija je maksimalno prilagođena kružnoj formi.

silo-house-6

Kako je unutrašnjost ove kuće otvorenog koncepta i pretežno u drvetu, sve deluje kao jedan veliki komad nameštaja. Troškove uređenja enterijera smanjeni su korištenjem rabljenog drveta oraha koje je primarni materijal ovog enteriejra. Od ovog drveta izrađen je i veliki deo nameštaja u kući.

U prizemnoj zoni smeštena je kuhinja zajedno s manjim dnevnim boravkom. Blago spiralnim stepeništem penje se u spavaću zonu, koja je dobija svetlo preko svetlarnika postavljenog na vrhu nekadašnjeg silosa.

silo-house-1

Pametnim dizajnom i recikliranim materijalom moguće stvoriti funkcionalnu i nesvakidašnju kuću.

Foto: Mark W.Lipczynski

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *