Kameni tepih za eksterijere privlačio je pažnju prolaznika; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Sajmovi

Sajam 2023: Od kamenih tepiha, preko podova koji ne piju vodu, do antivandal fasada

Reportaža sa verovatno poslednjeg izdanja Sajma građevinarstva na staroj lokaciji. Evo šta smo sve zanimljivo tamo videli!

Stigao nam je Sajam! Pod sloganom „Gradimo pametno“, ova manifestacija okupila je 430 izlagača iz oblasti izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, kao i IT tehnologije uključujući i portal Gradnja.rs koji je medijski pokrovitelj 47. Međunarodnog sajma građevinarstva.

Posle mršavog početka na dan otvaranja, utorak 25. april bio je daleko posećeniji pa su sajamske hale bile pune. Mi smo za vas obišli sve štandove i doneli vam najzanimljivije novitete: od kamenih tepiha za eksterijere, preko podova koji ne piju vodu, do antivandal fasada kojima ni sprejevi niti ogrebotine ne mogu ništa.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Husqvarna: Testera ali ne za stabla već za AB stubove

Brend koji nam je do sada bio dobro poznat u sektoru baštenskog alata i drvne industrije, sada smo upoznali i u sektoru građevine.

Naime, Husqvarna je na sajmu predstavila testeru… ali ne za drvo već za armirani beton! Ova testera ulazi 40 centimetra u dubinu betona i seče ga kao puter. I to ne samo beton već i armaturu!

Ovo je profesionalna oprema zato s njom treba rukovati pažljivo… da stubovi ne krenu da nam padaju kao šume.

Cena lanca za sečenje betona je oko 90.000, vodilice 40.000, a motor 270.000 dinara. Svi elementi se kupuju zasebno.

Testera koja seče AB stubove. Foto: Gradnja.rs

Eco Nova: biološko prečišćavanje otpadnih voda iz domaćinstva

Umesto da se otpadne vode sakupljaju u septičku jamu, one se uz pomoć prečišćivača mogu obraditi i kao tehnička voda ispustiti u prirodnu sredinu. Tamo gde nema kanalizacione mreže, a ne želite da kopate veliku septičku jamu, najpraktičnije rešenje za domaćinstva jeste ugradnja sistema bioloških prečišćivača sa višefaznim tretmanima.

Sistem Depur Super Star sastoji se iz tri faze prečišćavanja: primarna sedimentacija, denitrifikacija i aerobno prečišćavanje sa sekundarnom sedimentacijom. Nakon prolaska kroz ova tri tanka, dobija se tehnička voda koja se, kako navode iz Eco Nove, ne može koristiti za navodnjavanje niti za piće ali se slobodno može ispustiti u kanale, površinske vodene tokove ili upojnice.

Ovi sistemi koji se ukopavaju u tlo i jedan sistem za domaćinstvo se može nabaviti po ceni od oko 3.000 evra. Sisteme treba prazniti i čistiti jednom do dva puta godišnje.

Rešenje bez septičke jame; Foto: Gradnja

Samsung: Hlađenje bez duvanja u vrat

Samsung je na sajmu predstavio klima uređaje Wind Free koji ne duvaju, odnosno, kada ove klime hlade ne osećate nelagodnost duvanja u narodu poznat kao problem „udaranja u glavu“ ili „duvanja u vrat“.

Prilikom hlađenja peraja se ne otvaraju već hladan vazduh prolazi kroz rupice na otvorima i tako ravnomerno rashlađuju prostor. Peraja se otvaraju samo kada klima greje.

Model Samsung AR 09TXFCAWKA je invertorska klima kapaciteta 9kW namenjena domaćinstvima, a cene ovih klima se kreću od 1.200 evra. Cene su različite i najviše zavise od jačine uređaja.

Klima koja ne duva u vrat; Foto: Gradnja

JasImpex: Pneumatski alati i municija

Napunili smo šaržer i pucali! Tako smo drvo vezali za drvo uz pomoć pneumatskog pištolja nemačkog brenda Bea, pod nazimom KMR D34/90-641.

Ovaj pištolj ima šaržer od dva niza sa po 40 eksera. Korisiti eksere dužine od 50 do 90 mm. Ovo je gasni alat, odnosno ne treba mu crevo ili kompresor te je pogodan za postavku drvene krovne konstrukcije i veze drvo-drvo.

Cena ovog alata je 70.200 dinara+PDV, dok kutija municije od 6.600 komada eksera od 50 mm košta 11.800 dinara.

Zakucali smo! Foto: Gradnja.rs

Hardlim: Imitacija crepa sa limenim pločama

Domaći proizvođač limenih elemenata iz Kragujevca predstavio je limene ploče za pokrivanje kuća koji imitiraju crep. Ove pocinkovane pa plastificirane ploče, širine su 1,125 m s dužinom po meri. Debljine mogu biti različite, od 0,5mm pa naviše.

Predviđen je za nagibe od 22 do 23 stepena, a kao podloga se postavlja standardna drvena konstrukcija.

Za razliku od crepa, grad ga ne može razbiti. Limeni crep se brzo montira, a kada se dobro postavi, oluja ga ne može pomeriti s mesta.

Da bi se sprečila pojava kondenza, ispod lima se može postaviti filc. Po ovom krovu se može hodati, a pored glatkih opcija lima postoje i oni sa kristalima po sebi.

Cena zavisi od kvadrature a kreće se oko 1.100 dinara/m² bez filca.

Bez mačke na limenom krovu; Foto: Gradnja

Kaindl: Vodootporni laminati koji ne piju vodu

Laminatni podovi Aqua pro brenda Kaindl su vodootporni. To znači da voda, ukoliko se pokupi u roku od 24 h, ne može da ošteti pod, to jest neće doći do krivljenja ili bubrenja. Zbog toga su pogodni i za vlažne prostorije, na primer za kupatila.

Mi smo na sajmu zapazili model Oak Milano Reale K2589Mi koji ima interesantnu šaru i verodostojan izgled drveta. On je u pločama dimenzija 129 x 32,9 cm i može da se lepi na pod ili postavlja na klik. Ovaj model ima dobru zvučnu izolaciju te ne odzvanja prilikom hodanja, a na njemu ne ostaju ogrebotine ili otisci štikli.

Cena ovog laminata je oko 30 evra po metru kvadratnom.

Ovaj laminat ne pije vodu; Foto: Gradnja

Supporta: Preklopna vrata

Ukoliko imate manjak prostora za otvaranje vrata, na primer u toaletu gde vam krilo vrata udara u umivaonik, postavite jedna ovakva preklopna vrata.

Polovina krila ovih vrata je u jednoj, a polovina u drugoj prostoriji. Zanimljivo je da se krilo može otvarati u oba smera.

@gradnja

Preklopna vrata idealna za male prostore by Supporta #supporta #gradnja

♬ Close The Door – Weston Estate

Na gornjem štoku se nalazi šina sa usporivačem koji ne dopušta lupanje vrata. Izgled vrata se bira u svim završnim obradama i dimenzijama, a cena ovakvih vrata bez ugradnje se kreće oko 750 evra.

Omađijani mehanizmom vrata; Foto: Gradnja

Metal Tehnologija: Paneli sa šarama po želji

Metalni paneli sa šarama dobijeni su probijanjem na CNC mašini. Šare se rade prema željama klijenta na osnovu DWG crteža i mogu biti bilo kog oblika. Ovi metalni paneli se koriste za oblaganje fasada, za ograde, gazišta ili plafone.

Mogu biti izrađeni od aluminijuma ili čelika. Nakon sečenja oni se plastificiraju u boju prema RAL karti. Za fasade, paneli se postavljaju na sisteme za kačenje, a s obzirom na to da je ploča visoka 300, odnosno 500 cm, ona može da pokrije visinu jednog sprata iz komada. Širine ploča su 100, 150 ili 200 cm, a debljine od 1 do 4 mm.

Cenu nam nisu mogli dati jer zavise od brojnih faktora pa ukoliko želite ove ploče u enterijeru ili eksterijeru, pozovite ih.

Rupice smišljate sami; Foto: Gradnja

Bepox: Kameni tepih za dvorište

Kameni tepih za eksterijere napravljen je od mermernog granulata koji se veže poliuretanskom smolom i izliva na betonsku podlogu ili cementnu košuljicu. Na kraju izgleda kao bonžita.

Granulacija kamena se kreće od 2 do 4 mm za masu sa manjim granulacijama do 5-8 za krupne granulacije. Najviše se koristi za spoljno oblaganje pešačkih staza i izliva se u debljini od 6 mm (ukoliko se koristiti sitnija granulacija kamena) do 9 mm (ako je veći granulat). Osim granulacije, može se birati boja u paleti preko 15 tonova kamena.

Ovaj tepih se može postavljati i u garaže ili prilazne puteve za automobile, ali se onda postavlja deblji sloj tepiha od oko 2 cm.

Cena pešačke staze je od 50 do 100 evra i zavisi od kvadrature. Ovaj materijal se može postavljati i na vertikalne površine, a cena je oko 100 evra/m² , dok dužni metar oblaganja stepeništa košta oko 20 evra.

Izgleda kao bonžita; Foto: Gradnja

Tara Concept: Pod sa ožiljcima vremena

Na sajmu smo videli i parket napravljen od starih greda iz starih kuća: old oak ševron. Danas, kada se svi utrkuju da proizvedu što savršeniju dasku, pažnju su nam privukli ovi rustični parketi.

Na ovim recikliranim podovima vide se ožiljci vremena pa su tu rupe od eksera i tragovi prolaska metalnih klinova. Ivice su blago oborene i iskrzane, a završna obrada poda je čisto ulje. Na ovom podu ne postoje dve iste daske – svaka je unikat.

Cena ovog poda se kreće od 100 evra/m².

Daske na kojima se vide ožiljci vremena; Foto: Gradnja

Dekton: Antivandal fasada od kamena

Na štandu Artinvesta glavna zvezda je Dekton – inovativni pločasti materijal debljine 4 do 12 mm, dimenzije ploča 320 x 140 cm, koji je predviđen kao završna obloga za fasade. Idealan je izbor za ventilisane fasade kačenjem na potkonstrukciju.

Idealan za ventilirajuće fasade; Foto: Gradnja

Ovaj materijal je vrlo otporan. Osim što ga je praktično nemoguće izgrebati ili slomiti, ima veliku postojanost boje ali i antivandal površinu.

Ovo znači da je sve grafite koji se eventualno nađu na vašoj fasadi, moguće obrisati običnim nitro razređivačem. Naravno, ovo smo morali da testiramo:

@gradnja

Ovim pločama za fasadu grafiti ne mogu ništa! Dekton ploče kod Artinvesta. #dekton #gradnja

♬ Piece Of Your Heart – MEDUZA & Goodboys

Sajam traje do četvrtka 27. aprila pa sve ove štandove i materijale možete videti uživo.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *