Konferencija Digitalna revolucija građevinarstva; Foto: Jakov Simović
Dešavanja

Voz zvani digitalizacija građevinarstva davno je krenuo. Stignite ga dok još nije kasno!

Na konferenciji u Novom Sadu predstavljena su uspešno implementirana rešenja, prednosti rada u digitalnom okruženju, a pričalo se i zašto BIM (ni)je standard.  

Da li je evolucija ili revolucija? Ovim pitanjem zatvorena je panel diskusija na konferenciji „Digitalna revolucija građevinarstva“ koja je ove godine održana 20. aprila u Svečanoj sali Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu.

Događaj organizuju Fakultet tehničkih nauka i kompanija Baldinistudio International sa ciljem da spoji AEC, IT, AI i PMI industriju, a nastao je kao pilot projekat koji je danas prerastao u konferenciju koja okuplja profesionalce.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Konferencija je održana 20. aprila u Novom Sadu; Foto: Baldinistudio International

Podršku publike i profesionalaca

Konferenciju „Digitalna revolucija građevinarstva“ otvorili su prof. dr Igor Peško, direktor Departmana za građevinu i geodeziju ispred Fakulteta tehničkih nauka, i Snežana Savić,  direktorka kompanije Baldinistudio International.

Pre početka oficijelnog dela konferencije pozdravne govore održali su i sekretar Enes Buhić ispred Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastukture, te sekretar Vukašin Grozdić ispred Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

L-d: Marko Šimac iz „Hrvatskih cesta“, Snežana Savić, Igor Peško; Foto: Baldinistudio International

Na konferenciji je predstavljeno udruženje „DigiCon“, koje će okupljati profesionalce građevinske industrije kao i IT, Ai i PMI

Kako bi se privredi približilo kako teče proces digitalizacije i omogućilo joj da lakše savladava prepreke na koje nailazi tokom rada, na konferenciji je predstavljeno udruženje „DigiCon“, koje će okupljati profesionalce građevinske industrije kao i IT, Ai i PMI.

„Na ovom projektu se radilo vredno i posvećeno te smo dobili ogromnu podršku publike i profesionalaca“ – navode organizatori.

Detalj sa panel diskusije održane na kraju konferencije; Foto: Baldinistudio International

Voz je davno krenuo

Predavači su govorili o uspešnoj implementaciji digitalnih alataBIM alata, kao i preprekama na koje su nailazili, a imali smo prilike da čujemo i kakvo je stanje u svetu građevinarstva u Srbiji kroz statistike.

Gosti iz inostranstva su nam predstavili kako su uspešno implementirali tehnologije u svoje radne procese, a domaći predavači su poručili publici da je „voz davno krenuo“.

Igor Conić, urednik portala Gradnja

Šta kaže veštačka inteligencija

Igor Conić, urednik portala Gradnja učestvovao je na stručnoj konferenciji kao jedan od panelista. On je podelio svoja zapažanja o statusu digitalizacije na domaćem tržištu. Takođe, otvorio je pitanje izazova koje nam nameće veštačka inteligencija.

On je pročitao šta je ChatGPT rekao šta će desiti ukoliko se domaće građevinske kompanije ne digitalizuju: „Neuspeh u usvajanju digitalne transformacije mogao bi da dovede do smanjenja efikasnosti, nižeg kvaliteta, smanjene konkurentnosti, ograničenog rasta i rizika od zastarevanja građevinskih preduzeća u Srbiji.”

Dobre reakcije publike

Kao rezultat uspešnosti ovog događaja govore svakako i reakcije publike, koja je imala pregršt pitanja, te pokazala veliko interesovanje da se otvore nove panel diskusije.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *