Arhitektura, Izdvojeno

Kontrolni toranj na istanbulskom aerodrom po Pininfarininom rešenju

Novi aerodrom u Istanbulu, koji će biti i najveći na svetu, imaće kontrolni toranj fluidnog dizajna… koji začudo nije radila Zaha Hadid.

Zapravo, Zaha jeste učestvovala na ovom konkursu ali, iako je ušla u uži izbor, iGA je odabrala rešenje AECOM-a i Pininfarine za najbolje rešenje kontrolnog tornja na Istanbulskom aerodromu. Ovaj projekat biće ujedno i prvi u kojem AECOM sarađuje zajedno s Pininfarinom – italijanskom automobilskom dizajnerskom firmom koja osmišljava nove ferarije i alfe romea.

istanbulski-kontorlni-toranj-3

„Istanbulski aerodom, koji je jedan od najvećih projekata u istoriji avijavcije, imaće veoma prepoznatljiv kontrolni toranj vidljiv iz svakog gejta. Tražili smo upečatljiv dizajn za 21. vek koji će se i dobro uklopiti u prepoznatljivo istanbulsko nasleđe. Zbog toga mislimo da je AECOM-ovo i Pininfarinino rešenje najbolje odgovorilo našim zahtevima.“ – navodi se iz iGA.

istanbulski-kontorlni-toranj-5

Toranj ima aerodinamičan oblik – tako prepoznatljiv za Pininfarinu – kojeg će moći da vide svi putnici koji stižu ili odlaze s aerodroma.

SANYO DIGITAL CAMERA

instanbul-kontrolni-toranj-01

Pogledajte još projekata iz naše rubrike Aerodromi.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *