Građani odlučuju šta će biti s aerodromom kojeg novi predsednik Meksika opisuje kao „rupa bez dna“; foto: DBOX for Foster + Partners
Aktuelno

O budućnosti Fosterovog aerodroma u Meksiku odlučiće se na referendumu

O nastavku radova na međunarodnom aerodromu u Meksiko Sitiju odlučiće se javnim glasanjem stanovnika Meksika.

Novoizabrani meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador nedavno je objavio da će se održati referendum o tome da li bi Vlada trebalo da nastavi sa izgradnjom predloženog aerodroma u Meksiko Sitiju, za koji je projekat uradio renomirani biro Foster + Partners i čija realizacija bi trebalo da košta 13 milijardi dolara.

Projekat aerodroma, čija je izgradnja već počela, novoizabrani predsednik je opisao kao “rupu bez dna” i saopštio da je njegov plan da se meksičkom stanovništvu obezbede sve relevantne informacije, na istinit i objektivan način, kako bi svi zajedno mogli da odluče o tom, kako je istakao, važnom pitanju za nacionalni interes, piše AFP.

Realizacija novog aerodroma u Meksiku trebalo bi da košta 13 milijardi dolara; foto: DBOX for Foster + Partners

Novoizabrani predsednik Meksika opisao je novi aerodrom kao “rupu bez dna”.

Ministar saobraćaja Javier Jimenez je istakao da će na referendum građanima biti dat jasan izbor: nastavlja se projekat ili otkazuje.

Planirani referendum je već izazvao negodovanje od strane najmoćnijih poslovnih ljudi Meksika, dok je milijarder iz oblasti telekomunikacije Carlos Slim rekao da će čak “ukidanje projekta dovesti do ukidanja ekonomskog razvoja zemlje.”

Ukoliko se stanovništvo odluči za nastavak radova, Vlada može dozvoliti i dodatna privatna finansiranja u razvoj izgradnje, pri čemu se očekuje da će prva faza biti otvorena 2020. godine.

Ukoliko se na referendumu većina opredeli za obustavljanje projekta izgradnje aerodroma, postojeći aerodrom u Meksiko Sitiju će nastaviti s radom, uz podršku stare vojne baze radi rešavanja postojećih zagušenja. Otkazivanje projekta značilo bi gubitak za zemlju u iznosu od 5,2 milijarde dolara.

Korisni linkovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *