Aktuelno, Kolumna

Tesla grad: Istorijat jedne ideje

Projekat Tesla grada, koji će se izvoditi na Makiškom polju, mogao bi biti ostvarenje ideje Bogoljuba Karića od pre više od 20 godina.

Povratak kontraverznog biznismena i političara Bogoljuba Karića u Srbiju uveliko je potvrđen za kraj decembra 2016. godine. Koliko će ovaj povratak imati uticaja na političku, privrednu i medijsku scenu Srbije, ostaje nam još da vidimo. Nama iz arhitektonske struke mnogo značajnije pitanje je kako će se dalje razvijati ideja Tesla grada, velikog urbanističkog kompleksa BK Grupe, predviđenog za izgradnju u Beogradu. Napravimo najpre kraći osvrt na razvoj te ideje.

Biće interesantno gledati kako Čukarička padina, Žarkovo, Bele vode i Železnik od radničkih naselja postaju najbliža rezidencijalna naselja novog centra Beograda.

Tokom 90-ih godina, Bogoljub Karić je polako gradio svoju imperiju. Naravno, poželeo je da izgradi rezidencijalni kompleks, za smeštaj svoje porodice, kao i ugostiteljski objekat, za potrebe održavanja različitih svečanosti, poslovnih sastanaka, konferencija, naravno uz uslugu keteringa i dnevnog/noćnog smeštaja. Ovo je u to vreme bila veoma ambiciozna zamisao, naravno koju je kao posao priželjkivalo mnogo arhitekata. Karićev senzibilitet je naravno bio neoakademizam, za koji je od arhitekata dobio preporuku za arhitektu Mustafu Musića. Nakon uspešnih rekonstrukcija zgrade SKC-a (nekada Oficirski dom, 1895. arhitekta Jovan Ilkić) i zgrade rektorata Beogradskog univerziteta (1863. arhitekta Jan Nevole), Musić se pozicionirao kao jedan od najboljih poznavaoca klasične arhitekture. Iako pre svega ima sklonosti ka modernoj arhitekturi, ponajviše ruskom konstruktivizmu, Musić nije odbio Karića već ga je 1994. godine ugostio u svom birou. Započeli su pregovori oko projektovanja nečega što će kasnije postati Vila Jelena. Tokom razgovora, oduševljeni Karić je arhitekti izneo jednu svoju ideju:

Znaš šta Mujo, ovo što mi želimo da izgradimo je bezveze za jednu mnogo veću ideju! Celo to Dedinje nije ništa u odnosu na čitav novi grad. Želim da izgradim novi centar Beograda na drugoj obali Dunava!

– rekao je Bogoljub Karić arhitekti Mustafi Musiću.

Arhitekta Musić ga je saslušao sa iznenađenjem. Nije želeo ništa da mu kaže već se samo nasmejao i rekao da bi to bilo zanimljivo.

Vila Jelena, Mustafa Musić, 1994.

Nakon toga, izgrađena je Vila Jelena, građeni su mnogi drugi objekti, ali i dolazi do političkog progona Bogoljuba Karića. On preseljava aktivnosti svoje imperije u Rusiju i Belorusiju, gde nastavlja da se bavi investiranjem i izgradnjom. Poslovni, stambeni, ugostiteljski kompleksi, objekti specijalne namene uposlili su puno građevinskih radnika, ali i inženjera. U to vreme, sa BK Grupom sarađuju arhitekte Živorad Lisičić i prof. dr Petar Arsić, kao i mnogi drugi.

Minsk Lighthouse (2013)

U poslednjih nekoliko godina, građevinske aktivnosti BK Grupe skoncentrisale su se u Minsku, gde su ideje Bogoljuba Karića počele da se ostvaruju. Najpre je započeto sa izgradnjom velikog kompleksa Minsk Lighthouse (2013), za koji dobijaju prestižne nagrade: Golden Jaguar, World Finance Award i European Property Award. Kompleks od 1.000.000 m² predviđen je za izgradnju stambenih objekata (70%), ali i biznis i tržni centar, kao i sportskim kompleksima sa bazenima i spa centrima.

Nakon toga dolazi projekat Minsk World, takođe mega-kompleks od 3.000.000 m² predviđen za grad Minsk, a u isto vreme i projekat Tesla grad, mega-kompleks od 2.000.000 m² predviđen za grad Beograd.

Minsk World (2014)

Projekat Tesla grad mogao bi biti ostvarenje ideje Bogoljuba Karića od pre više od 20 godina. Prostor za njegovu izgradnju je Makiško polje, dovoljno udaljeno od postojećih gradskih naselja i zaštićenih istorijskih celina, kako bi se ostavilo dovoljno prostora za njegov pravilni i slobodni razvoj.

Tesla grad u Beogradu po projektu biroa Valode & Pistre

Tesla grad će to biti centralno oblikovan kompleks, sa kružno formiranom „tijarom“ od poslovnih zgrada, koje će činiti biznis distrikt, potencijalno novo jezgro grada Beograda.

Postoje dva idejna urbanistička rešenja za ovaj projekat – francuski i britanski. Kod nas u javnosti najviše je prezentovan francuski, projektnog biroa Valode & Pistre. Odabir inostrane kompanije nije urađen jer mi nemamo dovoljno projektnih biroa već zato što naši arhitektonski timovi nemaju tako velike reference, ali i radi prestiža, to jest, poverenja budućih investitora u delo iz kojeg stoji neki renomirani korporativni biro.

Iz BK Grupe su najavili da će detaljniju razradu urbanističkog projekta, kao i projektovanje pojedinačnih objekata biti povereno domaćim projektnim biroima. Ne bismo ulazili u detaljni opis samog idejnog rešenja, jer mu predstoji razrada, a samim tim i moguće izmene, ali već sada možemo reći da će to biti jedan centralno oblikovan kompleks, sa kružno formiranom „tijarom“ od poslovnih zgrada, koje će činiti biznis distrikt, potencijalno novo jezgro grada Beograda.

Tesla grad; situacija, Makiško polje

Naravno, tu je mnogo pitanja koja se već sada postavljaju od strane javnosti. Koliki je stepen izvodivosti ovog projekta? Da li će imati veze sa Beogradom na vodi, to jest, da li će biti shvaćen kao konkuretni projekat ili ne? Da li će njegovom izgradnom Beograd dobiti još neku značajniju saobraćajnicu ili most, u cilju povezivanja Tesla grada sa ostatkom Beograda? Kada će krenuti njegova realizacija? Da li će se raspisivati javni ili pozivni konkursi za učešće domaćih arhitekata? Da li se predviđaju i neke kulturne institucije u okviru kompleksa? Koja će biti cena kvadrata stanova/poslovnih prostora?

Na sva ova i mnoga druga pitanja moramo da sačekamo jer njihovi odgovori leže na političkim i finansijskim poljima, kao što obično biva sa ovakvim mega-projektima. Ako projekat doživi svoju punu realizaciju, biće veoma interesantno gledati kako Čukarička padina, Žarkovo, Bele vode i Železnik od radničkih naselja postaju najbliža rezidencijalna naselja novog centra grada Beograda.

Foto: BK Group

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milan

    Zasto nije odabrana lokacija na drugoj obali dunava Dunava izmedju Pupinovog I Pancevackog mosta?

Оставите одговор

Obavezna polja *