Arhitektura

Pitomije rešenje fizičke barijere između Meksika i SAD

Arhitektonska firma iz Majamija osmislila je još jedno ironično rešenje koje je ovog puta „okrenuto prirodi“.

Otkako je Donald Trump najavio izgradnju fizičke barijeru između Meksika i SAD, arhitektonski biroi predlažu svoja rešenja graničnog prelaza na ironičan način. Tako je i studio DOMO predložio rešenje koje je više oslonjeno na pejzažno uređenje, nego na izgradnju nekakve građevinske strukture. Njihov projekat Beautifying the Border (Ulepšavanje granice) podrazumeva takvo uređenje granice da ona prijatno izgleda, ali da ipak bude nepremostiva za ilegalni prelaz.

Ovaj projekat je reakcija na predlog novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, da se duž čitave granice od 3.145 kilometara izgradi zid, piše Dezeen.

Uklanjanjem ideje o postavljanu zida ili drugog vida ograde, uklonile bi se negativne socijalne i kulturološke konotacije koje izazivaju takve vizualne i fizičke barijere.

– istakao je Robert Moehring direktor firme DOMO.

Predložene ideje studija Domo međusobno se razlikuju zavisno od vrste terena i klime lokacije. Određena područja mogla bi biti razdvojena pomoću, kako ga oni nazivaju ha-ha zida, koji onemogućava prelaz jer je vertikalno nesavladiv.

U predelu pustinje stvaranje uskog kanjona bi sprečilo prelazak granice, a ujedno ne bi predstavljao „trn u oku“.

Primorska granica bi mogla biti rešena organizovanjem javnog parka koji bi delili građani oba naroda. Park bi mogao da se produži i preko prvih nekoliko desetina metara mora u formi pristaništa.

„Naša ideja je da se kreira pejzažna arhitektura koja je u ovom slučaju veoma osetljiva i reaguje na kontekst i klimu u kom se nalazi, a ujedno uspostavlja ravnotežu između savršenog dizajna, održivosti i ekonomske isplativosti.“, istakli su iz DOMO studija.

Upotreba transportnih kontejnera tokođe bi bila uključena u projekat Beautifying the Border.

Prethodni predlog sa izgradnjom ogromnog ružičastog zida, meksičke firme Estudio 3.14, bio je takođe ironični odgovor na Trampovu izjavu.

Rendering: DOMO Architecture + Design

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *