Aktuelno

Grad koji tone: Meksiko Siti urušava se sam u sebe

Usled iskopavanja koja moraju da idu sve dublje u potrazi za svežom vodom, prestonici Meksika sledi ozbiljan problem.

Kako grad na 2.414 metara nadmorske visine može da potone? Uzrok ovog problema leži u kombinaciji geološkog sastava terena na kom se grad nalazi i delovanju čoveka. Naime, Meksiko Siti su osnovali Asteci 1325. godine na obalama povezanih jezera. Kada su se Španci dokopali grada oni su ih osušili a tokom modernog doba na mestu jezera došao je beton i čelik. Sad je došao ceh na naplatu.

Problem urušavanja Meksiko Sitija usko je povezan i sa globalnim klimatskim promenama. Usled pojačanih suša i potražnje za vodom, vrši se masovno iskopavanje ispod grada kako bi se došlo do vode. Na taj način smanjuje se nivo podzemnih voda, mekano tlo se urušava i povlači za sobom i temelje grada.

Geološki sastav tla ispod Meksiko Sitija

Masovna iskopavanja u potrazi za vodom dovodi do smanjivanja nivoa podzemnih voda i urušavanja tla .

Manjak vode dovodi do toga da se 20 posto stanovništva ne može svakodnevno snadbevati vodom iz svojih slavina zbog čega se su cisterne na ulicama veoma česta pojava. U siromašnijim četvrtima, cena vode zna da bude i do deset puta viša od uobičajene cene a sve to, naravno, dovodi do krize. Ovaj problem mogao bi da dovede do još masovnijih kretanja Meksikanaca ka severu, gde je usled migracija već pojačana politička tenzija, piše Inhabitat.

Uslovno povezano, stanovnici Meksiko Sitija imaju problem i sa kanalizacijom. Kada je 1800. godine izgrađen Grand Canal dug 46,7 kilometara, on je mogao da primi desetine kubnih metara otpadnih voda u sekundi. Međutim, kako se nivo grada spuštao, kanal nije mogao da adekvatno prihvati otpadne vode što dovodi do ogronog sanitarnog problema, piše  New York Times.

Svakako, ovakav problem, koji uzrokuje sam čovek, mogao bi da se reši ako bi postojali adekvatni dugoročni planovi. Ipak, realizaciju onemogućavaju dugotrajne političke gradske razmirice.

Mora da postoji koncenzus naučnika, političara, inženjera i društva kada je u pitanju zagađenje, problem sa vodom i klimom. Mi imamo resurse, ali imamo i problem nedostatka političke volje. – rekla je Klaudia Šejnbaum, bivši ministar životne sredine u Meksiku.

Povezani članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *