Aktuelno

Ima li Italija previše arhitekata a Kina premalo?

Na svakih 400 Italijana dođe jedan arhitekta, dok je u Kini taj odnos skoro 1:40.000, pokazuju najnoviji podaci.

Monditalia, jedan od izlagača na Bijenalima u Veneciji, tvitnuo je zanimljivu grafiku u kojem se vidi koliko u 36 obrađenih država ima arhitekata u odnosu na broj stanovnika. Nažalost, rezultat za Srbiju nije objavljen iako su mnogi naši susedi bili predmet istraživanja. Tako je na primer, po podacima Monditalie, u Makedoniji taj odnos 1:687, u Bosni i Hercegovini 1:1280, u Sloveniji 1:1458 dok je u Hrvatskoj odnos arhitekata spram broja stanovnika najmanji u okruženju i iznosi 1:1955.

broj-arhitekata-u-svetu

Iako nije objavljen ceo spisak zemalja niti je objašnjeno kako su došli do ovih podataka, Monditalia će na izložbi u Veneciji, koja nas očekaje u junu, postaviti pitanje koliko nam zapravo arhitekata treba?  Da li ih zaista u Italiji ima puno? Da li je Kini dovoljno jedan arhitekata na 40.000 stanovnika?

Šta vi mislite?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Zox

    U srbiji ima sigurno barem 5.000 arhitekata sto znaci da je taj odnos 1:1500, ugrubo. A to nas svrstava negde na polovinu tabele…

  2. Goran

    U SR Srbiji (do 1990.) se školovalo 100 redovnih i 90 vanrednih sudenata arhitekture, a gradnja je bila neuporedivo veća nego danas, kada se se upisuje, koliko znam, negde, oko 400-500 arhitekata godišnje (Bg, NS, Ni, privatni fakulteti) i to urušava smisao ove profesije. Ako se setimo „lepih“ decenija procvata divlje gradnje („Ne treba mi projekat, treba mi objekat“, „Ajd da iskopamo rupu, pa ćemo da vidimo šta ćemo“) kada su arhitekti bili višak u sopstvenoj struci, danas je nešto bolje. Ali mislim da ukupan broj upisanih ne treba da bude viši nego nekad u SR Srbiji. Umesto da svaštarimo (3d, tehničarski poslovi, nadzor) treba da se bavimo samo arhitekturom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *