Enterijeri, Izdvojeno, Projekti Gradnja.rs

Renoviranjem do svetlijeg i razigranijeg prostora

Pogledajte kako da jednostavnim enterijerskim trikovima učinite vaš stan potpuno novim životnim prostorom.

Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs na čelu sa Sonjom Brstinom Conić dobio je zadatak da renovira stan uz uslov da se zadrži postojeći nameštaj od masivne orahovine. Pritom je u prostor trebalo uneti svežine a zahtev klijenta bio je da se stan učini značajno svetlijim.

Kompletan nameštaj je restauiran što je podrazumevalo skidanje gornjih slojeva s drvenih konstrukcija od oraha i njihovo novo lakiranje. Frontovi od MDF-a farbani su u svetlim bež nijansama kako bi se postigli nežni tonovi u enterijeru koji otvaraju prostor. I spoljna stolarija je kompletno zamenjena pa su umesto PVC-a došli kvalitetni prozori od drvo-alminijuma u boji koja prati ostatak enterijera.

decija-soba-enterijer

Soba za dečaka doživela je kompletno renoviranje. Na veliki zid iza uzglavlja kreveta, koji je vizuelno najnaglašeniji jer se vidi sa ulaza, postavljen je efektna crno-bela fototapet s motivima gradova. Ove tapete mogu se pronaći u definisanim dimenzijama a kod pojedinih proizvođača mogu se poručiti i prema tačnim dimenzijama zida kao što je to ovde bio slučaj. Motiv najviših zgrada na svetu koji donimira tapetom povezan je sa zavesom na kojoj su ispisana imena svetskih gradova.

enterijer-sonja-brstina

Na drugom zidu iznad kreveta postavljeni su crno-bele slike urbanih prostora. Kožna fotelja na okretanje, tepih s upadljivom crno-belom teksturom kao i interesantna lampa Hektar nabavljeni su Ikei. Kako bi tapeta što više došla u prvi plan, iskorišćena je rasveta s plafona i podna lampa koje su je dodatno naglasili. Jastuci na fotelji i krevetu s intezivnom šarom unose vedrinu u ovu crno-belu sobu a pritom su „srodni“ sa tepihom. Kako bi se kompozicija još više povezala, dodati su detalji u crvenoj boji kao što je ram za slike na noćnom stočiću. I niše u zidu pored prozora dobile su novu ulogu pa je ovaj prostor iskorišćen za smeštanje konzolnih polica izvedenih od univera tamne boje.

spavaca-soba

Dupli krevet u spavaćoj sobi smešten je u nišu koja je naglašena tapetom u nežno plavoj boji s floralnim motivima. Tapeta dobija na još većem značaju kada se upali svetlo s plafona. Posebna pažnja prilikom uređenja spavaće sobe posvećena je odabiru posteljine. Odabran je jednobojni satenski pamuk u bež braon tonovima koji su slažu s postojećim uzglavljem kreveta. Mali dekorativni jastuci plave boje su napravili vezu između posteljinu i tapete u pozadini pa prostor delu skladno i elegantno. Tanka zavesa sašivena je kao roman blind (rimska zavesa) bez šipkica. Skoro potpuno prozirna, dopušta maksimalan ulazak sunčeve svetlosti što je i jeste bio zadatak klijenta.

krevet-i-spavaca-soba

Kako bi se prostor dodatno ušuškao postavljen je debeli čupavi tepih iz Galerije podova koji je učinio jutarnja ustajanja laganijim. Svetlo sa plafona nije jedina rasveta u sobi. Na noćne stočiće postavljena je po jedna stona lampa za čitanje iz Novoluxa koja dodatno naglašava zanimljivu tapetu u pozadini.

jastuci

U maloj gostinskoj sobi, u koju je uspeo da stane samo krevet i ormar, najbitniji zadatak bio je napraviti zanimljivu kombinaciju tapeta i tkanina za posteljinu i prekrivač kako prostor ne bi delovao preopterećeno. Iskorišćene su neutralne boje koje su razbijene cvetnim motivima u ljubičastim tonovima na jastučićima. Još jedan detalj koji ovu sobu čini neodoljivom jeste zanimljiva Kartelova stona lampa.

U trpezariji je zadržan kameni zid dok je sto od orahovine potpuno revitalizovan kako bi mu se vratio stari sjaj. Centralno plafonsko svetlo u dnevnoj sobi i visilice iznad stola su iste serije. Kristalna rasveta pruža elegantan izgled i daje puno svetla u prostoru. Ugaona krem sofa osvežena je zanimljivim jastučićima čije se boje ponavljaju sa zavese. U enterijeru su korišćeni Leonardovi vaze za dekoraciju a stanom dominiraju cvetni aranžmani od kala koje unose dozu svežine u prostor.

trpezarija

Dnevna soba ima i svoj radni deo s interesantnom ali nenametljivom radnom stolicom. Radna ploča kao i police takođe su izvedene od masiva koji se odlično uklapa s bojom parketa. Tapete i tkanine unele su dinamiku u prostor dnevne sobe. Na veliki zid iza sofe postavljena je tekstilna tapeta iz Polydeca s krupnim geometrijskim motivima. Kako bi se prostor vizuelno povezao, bež i braon boje s tapeta iskorišćene su kao polazna tačka za odabir boja za plafona i ostale unutrašnje zidove.

radni-sto-enterijer

Forma postojećeg TV seta je zadržana s tim što je kamen zamenila jednobojna siva tapeta koja je istakla tamne drvene police. U spuštenom plafonu uklonjen je vitraž i postavljeno peskareno staklo koje je osvetljeno s unutrašnje strane. Kućni bioskop osvežen je novim LED televizorom od 55 inča dok su svi kablovi sakriveni kako ne bi remetili ovaj prijatnu prostornu celinu.

polica-za-TV

Enterijer stana objavljen je u aprilskom broju (87, 2014.) magazina Brava Casa.

BRAVACASA-87-press-clipingBRAVACASA-87-press-cliping-2

Pogledajte i portfolio arhitekte Sonje Brstine Conić.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *