Betonske kocke bez zelenih površina i infrastrukture; foto: Jorge Taboada
Građevinarstvo

Kako je korupcija u Meksiku prekrojila projekte za socijalna naselja

Od početka 2000-ih, meksička vlada je potrošila preko 100 milijardi dolara na izgradnju socijalnih stambenih jedinica za najsiromašnije građane zemlje. Danas vidimo da ovi projekti ne pokrivaju ni najosnovnije ljudske potrebe.

U praksi se pokazalo je ovaj ambiciozni program bio osujećen korupcijom koja je dovela do lošeg urbanističkog planiranja i upotrebe neadekvatnih graditeljskih metoda. Rezultat ovakve gradnje predstavljaju stotine copy-paste kućica, od kojih su mnoge ostale bez vodovodne i kanalizacione mreže.

Ovo je slika uznemiravajuće stvarnosti koja se može videti samo iz vazduha.

Magazin Wired je u jednom od skorašnjih članaka objavio fotografije na kojima se tačno vidi kako ovi objekti u realnosti izgledaju. Slike su delo meksičkog fotografa koji se zove Jorge Taboada.

On je još pre nekoliko godina uvideo koliko ovi stambeni blokovi izgledaju nehumano, naročito kada se posmatraju iz vazduha. Uniformne kućice poslagane su u ustrojene pravougaone blokove i prošarane tek po kojim drumom, bez ikakvog slobodnog prostora za kretanje pešaka i bez ijednog jedinog drveta na vidiku. Do sada je izgrađeno nekoliko hiljada ovakvih kuća u predgrađima glavnih industrijskih gradova Meksika.

Skupo plaćene copy-paste kućice; foto: Jorge Taboada

Zlobni raj

„Ovo je slika uznemiravajuće stvarnosti koja se može videti samo iz vazduha“, izjavio je Taboada, inače nesuđeni arhitekta koji se tokom studija preusmerio na arhitektonsku fotografiju.

„S jedne strane uočavam lepotu ove arhitekture, njene monohromatske pejzaže i fraktalne oblike. Ali, onda se prisetim da ima ljudi koji tamo žive i koji trpe posledice depersonalizacije stanovanja. Velike građevinske kompanije, bez adekvatnih propisa od strane vlade, gradile su male ili nepostojeće parkove i rekreacijske prostore. Sve su to male, betonske kocke u kojima je izuzetno toplo tokom leta, a gde dvorište ne postoji. Zovem ih zlobnim rajevima„, zaključuje Taboada koji će seriju svojih fotografija uskoro predstaviti na izložbi u Hamburgu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *