Zeleni se bune, kamiondžije se raduju; foto: Анатолий Головченко on Unsplash
Aktuelno

Rešenje za gužve? Švajcarci grade auto-puteve na sprat

U cilju rešavanja problema s gužvama u saobraćaju, ove zemlja namerava da gradi auto-puteve na dva sprata poput onih u Aziji.

Projekat dvospratnih auto-puteva, kakvih već ima u azijskim zemljama, prošao je vladu. Broj sati provedenih u saobraćajnim zastojima u Švajcarskoj kontinuirano raste, pa su Švajcarci su na auto-putevima stajali oko 26.000 sati zbog gužvi, piše Tanjug.

Šef Savezne službe za saobraćaj Jirg Retlisberger namerava da jedan deo auto-puta A1 u Limatalu bude dvospratni. Vlada je već odobrila jedan projekat, koji treba da poveća kapacitet vozila na auto-putu A4 u Šafhauzenu.

Previše benzina u krvi

Reakcije na najavu su podeljene, jer Zeleni odbijaju dvospratne auto-puteve, optužujući Retlisbergera da „ima više benzina u krvi nego budućnosti u glavi“. Zeleni smatraju da su dvospratni auto-putevi velika pogrešna investicija, koja je u suprotnosti sa Sporazumom o borbi protiv klimatskih promena iz Pariza.

Međutim, Udruženje uvoznika automobila ukazuje da su Švajcarskoj odavno potrebni dvospratni auto-putevi. Oni ističu da su takvi auto-putevi rešenje za problem gužvi. Iz Udruženja ukazuju da bi gornji sprat mogao biti auto-put sa manje izlaza i ulaza, a da bi donji mogli da koriste kamioni.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *