Građevinarstvo

Gradi se prvi auto-put koji je rezervisan isključivo za kamione

Projekat težak 1,8 milijardi dolara ne sviđa se baš svakome…

Savezna država Džordžija radi studiju izvodljivosti za izgradnju auto-puta koji bi bio potpuno rezervisan za kamione. Departman za transport Džordžije (GDOT) ima plan da na novom magistralnom pravcu dugačkom 65 kilometara zabrani pristup automobilima, što bi – kako javlja WABE – bio prvi auto-put takve vrste u SAD, a verovatno i u svetu.

Prema podacima Nacionalne administracije za bezbednost na putevima, u 2016. godini poginulo je 4.317 ljudi usled sudara automobila s kamionima. Stoga bi se razdvajanjem puteva na one rezervisane isključivo za kamione ne samo povećala efikasnost već bi se i značajno poboljšala bezbednost na saobraćajnicama.

Projekat daje prednost kamionskoj industriji, dok u isto vreme podriva planove za jačanje železnice.

Auto-put od Atlante do Makrona sastojao bi se od dve trake razdvojene barijerama. Prema dostupnim podacima, izgradnjom ovog auto-puta bi se smanjile gužve na pravcu I-75 za 40% do 2030. godine.

I dok kamiondžije i guverner Džordžije veličaju ovaj projekat, izgleda da nisu baš svi oduševljeni ovom idejom. Naime, Grupa za istraživanje javnog interesa SAD konstatuje da je projekat vredan 1,8 milijadi dolara „jedan od najgorih američkih projekata“ jer daje prednost kamionskoj industriji, dok u isto vreme podriva planove za jačanje železnice čime bi se značajno smanjilo prisutstvo kamiona na putevima.

U svakom slučaju, GDOT je zacrtao planove tako da bi izgradnja ovog auto-puta mogla da počne 2025. godine.

Foto naslovna: Rhys Moult on Unsplash

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *