Aktuelno

RIP Oscar Niemeyer (1907-2012)

Brazilski arhitekta Oscar Niemeyer, jedan od najistaknutijih revolucionara savremene arhitekture, umro je u sredu u Rio de Žaneiru u 104. godini.

Niemeyerova karijera počela je tridesetih godina 20. ceka i protegnula se kroz devet decenija. Među njegovim prepoznatljivim zgradama od stakla i betona su zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku, sedište komunističke stranke u Parizu i katolička katedrala u Brasiliji za koju je 1988. dobio nagradu za arhitekturu Pritzker koju se smatra i „Nobelovom nagradom za arhitekturu“

Katedrala je jedna od desetak javnih zgrada koje je projektovao za brazilsku prestonicu Braziliju, izgrađenu 1960. godine po projektima urbanista Lucia Coste, Oscara Niemeyera i pejsažnog arhitekta Roberta Burlea Marxa. Jurij Gagarin, ruski kosmonaut i prvi čovek u svemiru, nakon što je 1961. preleteo Niemeyerove zgrade Kongresa, futurističku predsedničku palatu i ministarstva u Braziliji izjavio je da je „utisak poput dolaska na drugu planetu“.

U svom gradu Rio de Žaneiru Niemeyer je, među ostalim, projektovao i „Sambadrom“, stadion za karnevalske parade, ali javne zgrade Brazilije smatraju se njegovim najmonumentalnijim ostvarenjem.

Njegov se rad ceni se zbog inovativnog korišćenja svetla i prostora, eksperimentiranja s estetikom armirano-betonskih konstrukcija i njegovog, kako je rekao, stila „arhitektonske invencije“ koji je proizveo zgrade koje sliče na apstraktne skulpture.

Oscar Niemeyer Soares Filho rođen je u Rio de Žaneiru 15. decembra 1907. u građanskoj porodici nemačkog, portugalskog i arapskog porekla, politički je bio uvereni komunista a u u svom stanu nad Kopakabanom radio je gotovo do samog kraja.

RIP Oscar Niemeyer

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *