Zabetoniran ulaz u dekanat; Foto: Nikola Jovanović, Facebook
Antigradnja

Zabetoniran ulaz u dekanat niškog Filozofskog fakulteta… zbog promaje

Promaja, jedan od najvećih strahova kod Srba – objašnjenje je dekanice Filozofskog fakulteta Natalije Jovanović i odgovor zašto su vrata spolja zazidana.

„Za rubriku nadrealno u Nišu – popnete se lepim, širokim stepeništem i udarite u zid“ – tako Nišlija opisuje novi „ulaz“ u zgradu dekanata Filozofskog fakulteta, čija vrata su nedavno zabetonirana. Dekanica Natalija Jovanović kaže da je ulaz zazidan zato što su sekretarice imale problem sa promajom, kao i da tek predstoji sređivanje, pišu Južne vesti.

Građani i arhitekte nisu ostali nemi na ovo, kako sarkastično kažu, „remek-delo savremene arhitekture“ na samom ulazu u dekanat Filozofskog fakulteta.

Neki pitaju da li su zbog korona virusa vrata zazidana, da li je to pokušaj sprečavanja odliva mozgova, a neki pak konstatuju da je dobro što je umesto vrata sada zid i da je čudo da nije sazidana neka šupa.

Dekanica kaže da se taj ulaz nikad nije koristio; foto: Južne vesti /M.Z.

Građani i arhitekte nisu ostali nemi na ovo, kako sarkastično kažu, „remek-delo savremene arhitekture„.

Da zid umesto vrata pokazuje naš odnos prema obrazovanju, jer ga shvatamo kao improvizaciju, ruiniranost, nagrđivanje, pregrađivanje, odsustvo dostojanstva, još neki su od komentara na Fejsbuku.

Promaja, jedan od najvećih strahova kod Srba – objašnjenje je dekanice Filozofskog fakulteta Natalije Jovanović i odgovor zašto su vrata spolja zazidana.

To nikada nije korišćeno kao ulaz, a zatvoreno je zato što su sekretarice imale problema sa promajom, nije moglo nikako da se zatvori kvalitetno – odgovara dekanica.

Nije komentarisala izgled novog ulaza u dekanat, ali kaže da neće ostati takav. U planu je da se na proleće sklone stepenice koje sada vode do zida, za koje kaže da nikada ničemu nisu služile, a dodaje i da će urediti fasadu.

Niški sindrom

Arhitekta Saša Buđevac kaže da je ovo najnoviji primer u Nišu. „Na neke stare su se svi navikli. Glavni ulazi su godinama zatvoreni ili zazidani na Pravnom i ekonomskom fakultetu, Narodnoj biblioteci, Hirurškoj klinici… sve u Nišu. To je sindrom, nije samo glupost.“

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *